Guvernul, acuzat de modificări ”peste noapte”. Ministerul Muncii răspunde la acuzații
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Membrii revocați din CES susțin că au fost revocați peste noapte. Ministerul Muncii anunță că aceste modificări sunt în MO din luna iunie. 

Membrii revocați din Consiliul Economic și Social fac o conferință în weekend, acuzând ”ingerința guvernului” în CES. Ei invocă schimbarea a 13 din cei 15 membri din camera societății civile. 

În Consiliul Economic Social sunt 15 reprezentanți ai Parlamentului, 15 ai sindicatelor și 15 ai Guvernului, puși din timpul guvernării Ponta. 13 din cei 15 ai Guvernului vor fi schimbați. 

Ministerul Muncii transmite că ”Propunerea de înlocuire a unor membri ai Consiliului Economic și Social (CES) a fost formulată de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, către Guvernul României, încă din data de 22 iunie, așa cum reiese și din Monitorul Oficial, și nu peste noapte, după cum susțin unii dintre cei înlocuiți. Decizia a fost luată de către Guvern în data de 11 octombrie, deci, nicidecum, peste noapte. Procedura a fost pe deplin respectată, în condițiile în care legea prevede că Guvernul își poate înlocui oricând reprezentanții în CES, așa cum, de altfel, o pot face si sindicatele și patronatele. De altfel, sindicatele și patronatele și-au înlocuit din membri chiar în acest an. La baza deciziei de înlocuire au stat mai multe considerente: unii dintre membrii desemnați de Guvern în CES lipseau în mod constant de la ședințele Consiliului; s-a constatat că pe un loc al unui ONG era, de fapt, un reprezentant al unui sindicat; ca urmare a sesizărilor venite din partea unor organizații, asociații și fundații, care au arătat faptul că unii dintre membrii CES nu sunt reprezentativi și au propus, în mod repetat, atât verbal, cât și în scris, înlocuirea acestora. MMJS nu a făcut altceva decât să dea curs acestor din urmă solicitări și să înainteze propunerile către Guvernul României. Printre noii membri propusi de MMJS în CES se numără reprezentanți ai unor asociații și organizatii cu o veche și apreciată activitate în România, precum Asociația Nevăzătorilor din România, Asociația Națională a Surzilor din România, Asociația Help Autism, Asociația Telefonul Copilului, Asociatia Partida Romilor Pro Europa, Uniunea Națională a Studenților din România, Alianța Națională pentru Boli Rare, Asociația Națională a Cadrelor în Rezervă și în Retragere din MAI.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel