Data actualizării:
Data publicării:

Guvernul a semnat acordul pentru un nou spital județean. Vezi unde

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Un nou spital județean va fi construit la standarde europene. 

Biroul preşedintei Consiliului Judeţean Sibiu a găzduit pe 30 iulie, odată cu şedinta de Consiliu Judeţean, actul de semnare a unui acord important pentru viitorul sănătăţii publice în Judeţul Sibiu, cu participarea premierului Ludovic Orban, a vicepremierului Raluca Turcan, Ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi Ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Actul prevede acordul de colaborare între Judeţul Sibiu, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Sănătăţii pentru identificarea surselor de finanţare necesare realizării obiectivului "Infrastructură, construcţie, echipamente şi dotări specifice pentru edificarea unui Spital Clinic Judeţean de Urgenţă nou, cu secţii de adulţi şi copii în Judeţul Sibiu". Conform cifrei înaintate de Studiul de Fezabilitate, noul spital judeţean este cea mai mare investiţie publică din Judeţul Sibiu după 1989, valoarea totală ridicându-se la aproximativ 500 milioane euro.

Cum va arăta spitalul 



E vorba de o construcţie modulară de tipul spitalelor regionale, uşor adaptabilă în timp, localizată în Sibiu pe Calea Şurii Mici, unde vor fi relocate în primă fază 895 paturi din Spitalul Judeţean Sibiu, respectiv Spitalul de Pediatrie Sibiu. Numărul total de paturi de spitalizare la nivelul Judeţului Sibiu va rămâne constant, iar o ţintă pe termen lung este eficientizarea actului medical şi implicit a spitalizărilor.

În noul spital sunt prevăzute 4 corpuri (A, B, C, D) unite printr-un corp central de legătură care va găzdui funcţiunile comune (administrative, de depozitare etc.), reducând costurile de administrare, dar şi consumurile de energie. Sunt prevăzute circuite sigure pentru personal, pacienţi precum şi pentru materiale, care să evite contaminarea şi să conducă la prevenirea eficace a infecţiilor, inclusiv în situaţii de pandemie. Noul spital prevede intrări separate pentru aripa destinată adulţilor, respectiv cea destinată pediatriei, dar şi pentru Bolile Infecţioase Copii şi Urgenţe.

La standarde europene

Regimul de înălţime va fi S+P+5E, iar suprafaţa desfăşurată a clădirii medicale este de 115.000 mp, cu spaţii verzi totalizând 121.959 mp atât în exterior, cât şi în interior, proiectate în aşa fel încât alături de iluminat, culori şi materialele de finisaj folosite să umanizeze spaţiul spitalicesc. Cu bandă de autobuze şi biciclete dar şi o parcare de peste 900 de locuri, spitalul va avea o bună conexiune atât cu oraşul, cât şi cu restul judeţului, având în vedere amplasarea în apropierea autostrăzii, şi va creşte accesul locuitorilor judeţului la servicii de sănătate la standarde europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel