Data publicării:

Guvern, şedinţă. Reglementări privind îngrijirea și supravegherea copilului de către bone

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Politica
WhatsApp

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, normele metodologice de aplicare a Legii 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă.

Astfel, conform unui comunicat al Guvernului, hotărârea prevede că serviciile de îngrijire şi supraveghere a copilului pe timpul zilei vor putea fi asigurate de bone fie în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă şi o persoană juridică acreditată ca furnizor de servicii sociale, fie în baza unui contract de prestări de servicii încheiat între bonă, persoană fizică autorizată, şi reprezentantul legal al copilului.

"Noile reglementări includ un model de asigurare a serviciilor de îngrijire şi supraveghere a copilului pe timpul zilei, respectiv servicii instructiv-educative prin care se asigură îngrijirea, creşterea, protecţia, educaţia şi învăţarea copilului, folosind metode variate şi alternative de educare şi supraveghere", se arată în comunicat.

Contractul individual de muncă şi contractul de prestări de servicii includ, în anexă, ca parte integrantă din contract, planul de activităţi. Acest plan se elaborează în acord cu reprezentantul legal al copilului, în funcţie de numărul de copii aflaţi în grijă/categoria de vârstă a copilului/copiilor, de nevoile individuale ale fiecăruia, ale familiei acestuia.

"Planul de activităţi poate include responsabilităţi ale bonei privind protejarea copilului de orice formă de abuz, neglijare, exploatare, însoţirea copilul la spital până sosesc părinţii sau reprezentantul legal, oferirea unei alimentaţii corespunzătoare calitativ şi cantitativ, adaptată vârstei, nevoilor şi preferinţelor acestuia, în funcţie de meniurile stabilite cu reprezentantul legal al copilului", precizează sursa citată.

De asemenea, la solicitarea reprezentantului legal al copilului, bona însoţeşte copilul cu dizabilităţi la activităţile de abilitare/reabilitare precum fizioterapie, kinetoterapie, logopedie şi de abilitate manuală şi la alte forme de terapii. Planul de activităţi se poate revizui anual sau ori de câte ori este nevoie, în funcţie de progresul copilului, nevoile individualizate ale acestuia, programul reprezentantului legal. Serviciul public de asistenţă socială are obligaţia să asigure reprezentanţilor copilului, la cerere, în mod gratuit, consiliere în vederea elaborării planului de activităţi, se menţionează în comunicat. Pentru cetăţenii altor state membre, furnizorul de servicii sociale încheie contractul individual de muncă în baza atestatului de recunoaştere a calificărilor/dreptului de exercitare a profesiei de bonă în România, documentul fiind eliberat de Ministerul Muncii. Activitatea bonei se supune controlului inspecţiei sociale, însă acesta se realizează obligatoriu cu acordul şi în colaborare cu părintele/reprezentantul legal, se mai arată în comunicat.  

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel