GUVERN DĂNCILĂ. Hunor, în plen: Sunt foarte, foarte îngrijorat
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii uniunii au decis să acorde votul lor pentru învestirea Guvernului Dăncilă.
"Voturile noastre vor fi exprimate în sensul de a mai da o şansă coaliţiei PSD-ALDE. Nu numai că ei au câştigat alegerile şi guvernarea e responsabilitatea lor, dar au avut determinarea de a păstra un dialog sincer cu grupul nostru, chiar şi în momente dificile, şi, în acelaşi timp, liderul lor a avut curajul de a se delimita de ideile unui coleg care visa la reintroducerea pedepsei capitale. (...) Din partea celorlalţi lideri, tăcerea a fost profundă", a spus el, luni, în plenul reunit al Parlamentului, cu ocazia votului de învestitură a noului Guvern.
Deputatul a precizat că în programul de guvernare sunt "capitole şi capitole, unele mai bune, altele superficiale", dar a atras atenţia asupra unor probleme cu care se confruntă astăzi România. Astfel, a subliniat Kelemen Hunor, raportul Curţii de Conturi referitor la sărăcia din România relevă faptul că în anul 2016 numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială a fost de 7,6 milioane. El a adăugat că la această cifră se adaugă peste un milion de persoane aflate în sărăcie extremă şi că dintre statele UE, România are cel mai mare procent de copii expuşi riscului sărăciei - 49,2%, reprezentând aproape dublul mediei UE.
”Provocare uriașă”
"Ce răspuns vor da Guvernul şi clasa politică la această provocare uriaşă este mult mai important decât toată dezbaterea sterilă despre fel şi fel de teme aparent de actualitate, dar care nu fac altceva decât să sublinieze încă o dată dimensiunea luptei acerbe pentru putere. Prăpastia dintre săraci şi bogaţi s-a adâncit enorm în ţara noastră. Iar raportat la UE, diferenţa dintre veniturile înregistrate în România este foarte mare", a mai spus el.
Liderul UDMR a subliniat că Bucureştiul este singura capitală din UE care nu e legată prin autostradă de nicio altă capitală europeană, iar regiunile istorice din ţară nu au conexiuni rutiere de nivel de autostradă. Kelemen Hunor a menţionat că 16.000 de medici români lucrează în străinătate. A atras atenţia şi asupra faptului că în România înregistrarea unei firme durează în ce mai bun caz două săptămâni, iar în Estonia cel mult 18 minute.
”Concluzia, una simplă”
"Concluzia este una singură: o lipsă totală de viziune, lipsa acută a unui proiect de ţară. Ne îndreptăm spre o situaţie atât de tragică, încât orice altă discuţie între cei care au câştigat alegerile parlamentare şi cei care sunt în Opoziţie este o pierdere de timp şi este absolut irelevant dacă până în 2020 mai votăm trei-patru-cinci guverne sau dacă Opoziţia va fi sau nu în stare să lanseze un proiect credibil, pentru o altă majoritate sau se va limita doar la utopia alegerilor anticipate şi la solicitarea unui premier non-PSD, fără să fie în stare să facă o propunere viabilă, agreată de toate partidele aflate în Opoziţie. Sunt chestiuni irelevante", a adăugat Kelemen Hunor.
El a apreciat că niciuna dintre problemele semnalate nu are legătură cu dezideratele specifice ale comunităţii maghiare din România.
"Vă spun toate aceste lucruri din două considerente. Mă gândesc în fiecare zi la viitorul copiilor mei, la viitorul nostru comun, în care se regăsesc toţi cei care au rămas în ţară. (...) În perspectiva următorilor doi ani, sunt cel mai relaxat dintre dumeavoastră. Nu mă îngrijorează eventuala pierdere a Puterii şi nici nu mă preocupă preluarea prin orice mijloace a acestei Puteri de la cei care au câştigat-o în 2016. Dar dacă mă gândesc la toate aceste provocări, sunt foarte, foarte îngrijorat", a spus el, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News