Gustul copilăriei. Cel mai gustos chec umed cu cacao
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Iată cum să prepari un chec umed, cu cacao, ca pe vremuri.

Fără dar și poate, este unul dintre deserturile clasice românești. În trecut, era și desertul preferat al gospodinelor, fiind delicios și foarte ușor de făcut. În medie, acest desert este gata în aproximativ o oră, conform Spynews.

Chec umed cu cacao. Cum se prepară

Pentru a prepara cel mai bun chec umed cu cacao ai nevoie de următoarele ingrediente:

- jumătate de linguriță de sare

- opt ouă

- o linguriță de coajă de lămâie

- 400 grame de zahăr

- 500 grame de făină

- 250 mililitri de ulei

- 250 mililitri de lapte

- 10 grame de praf de copt

- 2 linguri de cacao

- 1 linguriță esență de vanilie

- 1 linguriță esență de rom

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul, la 180 de grade. Se tapetează cu hârtie de copt două tăvi mari. Într-un bol se sparg ouăle, se adaugă sarea și se mixează timp de câteva secunde. Ulterior, se adaugă și zahărul, iar compoziția se mixează în continuare, până când își dublează volumul.

Se adaugă și uleiul și, treptat, se incorporează făina amestecată cu praful de copt. Se alternează cu laptele și ulterior se adaugă și esența de vanilie și coaja de lămâie. Trei sferturi din aluatul obținut se așează în cele două tăvi, în părți egale.

În aluatul care ne-a mai rămas adăugăm esența de rom și cacao. Și acest aluat se pune în tăvi, peste cel alb, apoi se amestecă pentru a-i da un model și se lasă la cuptor timp de aproximativ 50 de minute.

După ce s-a copt, se scoate checul din tăvi și se presară pe deasupra cu zahăr pudră.

VEZI ȘI: Prăjitură scoțiană. Rețeta unui desert senzațional în formă de spirală

Prăjitura scoțiană poate fi un desertideal pentru weekend-urile petrecute în familie. Iată cum se prepară această rețetă.

Ingrediente

 - 500 g de făină

- 170 g de unt

- ¾ pahar de zahăr

- 5 linguri de ulei

- 1 linguriță de nucșoară

- 320 ml de lapte

- 1.5 lingurițe de drojdie

- 4 linguri de miere

- 0.5 linguriță de ghimbir

- 2 lingurițe de scorțișoară

Cum se prepară

Încălziți un pic laptele și dizolvați drojdia în el. Apoi adăugați 1-2 linguri de zahăr și lăsați să stea un pic. Cerneți făina și adăugați-o în masa de drojdie, turnați o lingură de ulei și adăugați 50 g de unt moale. Frământați aluatul și puneți-l la loc cald pentru 1.5 ore, scrie bucatarul.eu.

Puneți într-o cratiță 60 g de unt, zahărul rămas și 2 linguri de miere. Puneți amestecul la foc, aduceți-l la fierbere și lăsați-l să se încălzească până când va deveni de culoare maro. Luați-l apoi de pe foc. Turnați caramelul obținut într-o formă de copt cu borduri înalte.

Preparați umplutura: topiți untul rămas, adăugați scorțișoara, ghimbirul, nucșoara, mierea rămasă și amestecați ingredientele până la omogenizare. Adunați aluatul și întindeți-l sub formă de dreptunghi. Tăiați aluatul cu cuțitul în fâșii cu lățimea de aproximativ 5 cm. Puneți umplutura pe fâșii cu ajutorul unei pensule de bucătărie. Rulați fâșiile sub formă de spirală și așezați-le în forma de copt deasupra caramelului.

Aplatizați ușor partea de sus a prăjiturii, ca să se distribuie uniform aluatul. Lăsați prăjitura să crească timp de 20 de minute. Puneți forma în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 30 de minute. Scoateți imediat prăjitura din cuptor și întoarceți-o pe un platou, ca să nu se întărească caramelul.

BONUS: Kalter Hund, prăjitura iubită de nemți

Ingrediente

150 g ciocolată amăruie
450 g ciocolată cu lapte
150 g unt de cocos
200 g smântână pentru frişcă
2 pliculeţe zahăr vanilat
250 g biscuiţi
1 lingură de rom

Ai nevoie de o tavă de cozonac 25 x 11 cm pentru asamblat prăjitura.

Cum se prepară

Pregătirea cremei de ciocolată

Într-o cratiţă cu strat ceramic punem ciocolată ruptă bucăţele, smântâna şi untul de cocos, potrivit secretelebucatarieinoastre.com. După ce ciocolata s-a topit şi crema este omogenă, adăugăm zahărul vanilat şi romul. Amestecăm şi lăsăm deoparte. Tava de chec o îmbrăcăm cu folie alimentară sau cu hârtie de copt în cazul meu.

Asamblarea prăjiturii

Pe fundul tăvii turnăm un strat subţire de ciocolată, peste care aşezăm pe lăţime biscuiţii. Turnăm un alt strat de ciocolată şi mergem mai departe cu aşezatul biscuiţilor. Repetăm operaţiunea de încă 4-5 ori sau până când terminăm biscuitii şi crema de ciocolată. Bineînțeles că ultimul strat va fi de ciocolată.

Dăm prăjitura la rece pentru minim 5 ore sau până a doua zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel