Data publicării:

Guguluf, checul pufos de Crăciun, desertul care întregește masa festivă

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: Freepik @myfoodie
FOTO: Freepik @myfoodie

Guguluful este desertul special care dă o notă aparte mesei festive de Crăciun.

Guguluful este o prăjitură, de tipul checului, care se coace într-o tavă Bundt, dându-i o formă caracteristică de gogoașă. Guguluful poate să dea o notă aparte mesei festive de Crăciun, iar realizarea acesteia este una foarte ușoară.

FOTO: Freepik

Ingredientele pentru guguluf

Ingrediente blat

200 grame făină

50 g amidon

1 plic de praf de copt

250 g unt

140 grame zahăr tos

150 grame zahăr brun

5 ouă

110 ml espresso

 30 g cacao pentru pudrat tava

Ingrediente glazură

100 grame zahăr pudră

2,5 linguri cafea espresso

Mod de preparare

Punem făina, amidonul, cacaoa și praful de copt și le amestecăm bine.

Apoi, batem ouăle cu cele două tipuri de zahăr, într-un bol de mixer, până se spumează.

Cu mixerul pornit adăugați untul topit și cafeaua espresso, dar fiți atenți ca aceste două ingrediente să nu fie fierbinți.

Mixați până sunt bine încorporate, apoi adăugați, treptat, ingredientele uscate și continuați să mixați până când sunt încorporate complet.

Ungeți o tavă de guguluf cu unt moale și pudrați-o cu cacao, din abundență, turnați amestecul pentru prăjitură în tavă, apoi puneți-o la cuptor, la temperatura de 170 de grade, timp de aproximativ 45 de minute.

Pentru a verifica dacă prăjitura este gata aceasta trebuie să treacă proba scobitorii, adică după ce o înfingeți în blat aceasta trebuie să iasă perfect uscată.

După ce ați scos prăjitura din cuptor, aceasta trebuie lăsată în tavă, pentru 10 minute, apoi o răsturnați pe un grătar, iar de data aceasta o lăsați să se răcească perfect.

FOTO: Freepik

Între timp pregătiți glazura. Pentru realizarea acesteia amestecați cafeaua cu zahărul pudră și să le bateți cu un tel, apoi trebuie turnată glazura, cât încă este caldă, peste prăjitură.

Pentru un decor suplimentar, specific sărbătorilor de iarnă, puteți pune bombonele colorate, răzătură de portocală sau merișoare.

Poftă bună!

Citește și: Sarmale ca în Maramureș. Sunt atât de bune, încât vei repeta această rețetă. Cei dragi le vor devora!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel