Data actualizării:
Data publicării:

Grupul PPE: Politica comună în materie de azil și migrație va pune punct "turismului de azil"

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Una dintre problemele Uniunii Europene din ultima perioadă o reprezintă criza refugiaților. În acest context, grupul PPE din Parlamentul European susțin că integrarea migranților reprezintă un proces de acceptare și responsabilizare. Potrivit planului Juncker,  susținerea migrației legale este și va fi în beneficiul Europei, pe termen lung. 

Azil și migrație  Uniunea Europeană a trebuit să facă față în ultimii doi ani celei mai mari provocări de după cel de-Al Doilea Război Mondial: criza refugiaților. Criza unor oameni disperați care au fugit din Siria, Irak, Eritreea, Nigeria sau Somalia din calea violențelor și a foametei. Numai în februarie 2016, 22% dintre migrații care au ajuns, pe mare, în Grecia au fost femei, iar 40%, copii. Din păcate, nu toți cei care au plecat spre Europa cu speranța unei vieți liniștite au și ajuns la destinație. Cel puțin patru mii de persoane, între care foarte mulți copii, și-au găsit sfârșitul în mările Europei, în ultimii doi ani.

Odată cu valul uriaș de imigranți, Uniunea Europeană s-a văzut nevoită să răspundă nu numai unei probleme de securitate fără precedent, dar și nemulțumirii propriilor cetățeni, care seduși de politica populistă anti-migrație și anti-sistem au început să-și piardă încrederea în proiectul european.

Grupul PPE consideră solidaritatea ca fiind principalul principiu pe care trebuie să se bazeze orice acțiune privind migrația. Totodată, reprezentanții PPE susțin că integrarea migranților este un proces de acceptare și responsabilizare, deopotrivă. Persoanele care obțin protecție trebuie să se bucure de toate drepturile care li se cuvin, dar, în același timp să respecte și să adopte valorile pe care s-a întemeiat Uniunea Europeană.

Politică comună de azil a UE

În primăvara acestui an, la Strasbourg, s-a adoptat politica comună în materie de azil a UE, în urma votului unui raport la care Grupul EPP a avut o contribuție majoră. Acest document are rolul de a pune capăt definitiv "turismului de azil" și de a responsabiliza în egală măsură statele membre ale UE. Sistemul european comun de azil va permite atât identificarea rapidă a persoanelor care au nevoie de protecție internațională, cât și returnarea rapidă a celor care înceracă să abuzeze de sistem. Noile norme europene comune îi penalizează, mai dur și traficanții de ființe umane, care profită de durerea și vulnerabilitatea migranților în beneficiul financiar propriu.

Totodată, prin adoptarea politicii comune s-a reușit obținerea de asistență tehnică și financiară pentru punctele de acces, așa numitele hotspots, precum Italia și Grecia, pentru a le ajuta să înregistreze toți imigranții și s-a pus convenit și punerea la punct a unui sistem de protecție adecvat pentru copii, mai ales pentru cei care călătoresc singuri, pentru evitarea exploatării și a abuzurilor. Totodată, statele membre trebuie să își îndeplinească obligațiile privind măsurile urgente de transfer. În raportul votat la Strasbourg se arată că, până la 3 martie 2016, doar 660 din 106.000 azilanți care așteptau în Italia și Grecia fuseseră transferați către alte state membre ale UE.

Planul Juncker în cinci pași cu privire la imigrare

Importanța migrației legale este susținută și în Planul Juncker în cinci pași cu privire la imigrare. Potrivit lui Juncker susținerea migrației legale este și va fi în beneficiul Europei, pe termen lung. Proiecțiile demografice arată că până în 2060 populația activă a UE va scădea cu peste 50 milioane de oameni (10%), în timp ce numărul pensionarilor va crește de la 17,1% la 30%, mai precis de la 84.6 milioane la 151.5 milioane. Simplificând mai mult, aceste date ne spun că fiecare persoană de peste 65 de ani va fi susținută în curând de numai două persoane active și nu de patru, cum se întâmplă astăzi. Fără forță de muncă proaspătă, arată Juncker, este extrem de necesară pentru productivitatea economică a Uniunii Europene.

Hotărârile privind migrația legală și azilul comun nu exclud, potrivit PPE, politicile privind asigurarea granițelor Europei. Reprezentanții Grupului spun că este în continuare nevoie de intensificarea capacităților operaționale ale Agenției Europeane de Frontieră – FRONTEX - și de majorarea bugetului acestei agenții, al cărei rol este protejarea frontierelor comune ale Europei.

Având în vedere numărul mare de refugiați de la porțile Uniunii Europene a fost nevoie de o acțiune imediată, care să genereze soluții pe termen scurt și mediu. Pe termen lung, însă, reprezentanții PPE consideră că este necesar un angajament care să soluționeze problemele geopolitice care au determinat valul migraționist. Fără o contribuție puternică și din partea UE în abolirea războaielor, a foametei, a sărăciei și a corupției, vom vedea în continuare mii de oaameni disperați să ajungă în Europa.

Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 215 membri din 27 de state membre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel