Data actualizării:
Data publicării:

Grupul G7 nu va recunoaște noi frontiere pe care Rusia vrea să le traseze. Chirieac: Văd un conflict între Paris şi Kiev

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Jimmy Liao)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Jimmy Liao)

Grupul G7 nu va recunoaște noi frontiere pe care Rusia vrea să le traseze și să le impună prin forță în Ucraina. Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac.

Decizia vine în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut Ucrainei să facă concesii privind suveranitatea sa pentru a-l ajuta pe liderul rus Vladimir Putin să salveze aparenţele, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Vrem ca armata rusă să plece de pe teritoriul nostru - nu suntem pe teritoriul rusesc. Nu îl vom ajuta pe Putin să salveze aparenţele plătind cu teritoriul nostru. Asta ar fi nedrept", a spus Volodimir Zelenski adăugând că Ucraina nu va recunoaşte niciodată anexarea Crimeii de către Rusia. Macron caută "în zadar" "o cale de ieşire pentru Rusia", a spus Zelenski. Paluatul Elysée a respins acuzaţiile lui Zelenski.

"Nu face altceva decât să reconsfințească ce s-a făcut la Helsinki"

"Grupul G7 nu face altceva decât să reconsfințească ce s-a făcut la Helsinki, în 1975, când s-a hotărât că frontierele nu pot fi schimbate prin forţă. În 2014, Rusia a schimbat, prin forţă, frontierele atunci când a preluat Ucraina şi Donbasul. Atenţie! Din G7 face parte şi Franţa. Din G7 fac parte SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia, Franţa, Canada. Franţa este membru de bază al G7, pe de-o parte, plus că este şi membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU și este ţară posesoare de arme nucleare.

Pe de-o parte, G7 hotărăşte să nu se recunoască niciun fel de schimbare de frontiere săvârşită de Putin şi Federaţia Rusă. Pe de altă parte, Emmanuel Macron, care s-a dovedit un mare lider european în tot acest conflict, păstrând canalul de dialog cu Putin şi îndepărtându-l de butonul nuclear, îl sfătuieşte pe Zelenski să accepte Crimeea, pe care Ucraina a primit-o cadou de la Hrușciov - care era ucrainean şi era atunci secretarul general al PCA în URSS, în 1954 - îl sfătuieşte să accepte plecarea Ucrainei la Federaţia Rusă şi probabil o parte din Donbas, în felul acesta măcar Putin putând să îşi salveze fața să pună capăt războiului", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

"Văd un conflict la nivel înalt între Paris şi Kiev"

Palatului Elysée a reacționat după acuzațiile lui Zelenski și a negat totul: "Preşedintele Republicii nu a discutat niciodată nimic cu Vladimir Putin fără acordul preşedintelui Zelenski şi nu i-a cerut niciodată preşedintelui Zelenski vreo concesie. El a spus întotdeauna că depinde de ucraineni să decidă termenii negocierilor lor cu ruşii", a declarat vineri un oficial al palatului Elysée, citat de Politico, notează Mediafax.

"Văd un conflict la nivel înalt între Paris şi Kiev. Pe de-o parte, Zelenski care îl acuză pe Macron că i-a cerut să facă concesii teritoriale. Pe de altă parte, Palatul Elysée care îl face mincinos pe Zelenski. Dacă războiul va dura multă vreme, astfel de contre, inclusiv între partenerii occidentali, vor mai fi. Important mi se pare un singur lucru: fermitatea fără precedent a Occidentului în a condamna un criminal, pe Vladimir Putin, care, din senin, fără să fie provocat, încearcă să invadeze o ţară vecină", a mai spus analistul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel