Data publicării:
Grupul de Telegram care a reunit familii. Mame și copii blocați în Mariupol și oameni care se predau rușilor
Un grup de Telegram dedicat persoanelor dispărute din Ucraina, a reunit sute de familii cu persoanele de care s-au pierdut.
Un grup Telegram creat de un prezentator TV ucrainean primește zilnic o mulțime de informații despre persoanele dispărute. Grupul, numit Search for the Missing, a crescut până la aproximativ 80.000 de membri de când a fost lansat la începutul acestei luni și primește mii de cereri pentru ajutor în fiecare zi.
Katya, una dintre voluntarele grupului, spune că au ajutat aproximativ 300 de persoane să își găsească rude dispărute, fiecare fiind un nou mesaj fericit pe grup, însoțit de un val de inimi roșii, emoji-uri care se roagă și plâng, totul împletindu-se cu fluxul nesfârșit de rugăminți disperate pentru informații.
”Primești poze cu oameni fericiți, în vacanță, iar prietenii și familia lor ne scriu spunând că sunt dispăruți și că ultimul apel a fost acum cinci zile de la un adăpost unde au fost multe bombardamente” spunea Katya.
Grupul, gestionat de voluntari
Emma Șimanovici, care ajută la gestionarea canalului, spune că echipa mică de voluntari a fost copleșită.
"Este extrem de dureros să citim întrebări despre copii pierduți sau despre copiii care își caută părinții. Este greu să exprimăm ceea ce simțim", a spus Șimanovici.
Iulia, în vârstă de 25 de ani, și-a lăsat mama, fratele și sora în urmă când a scăpat din orașul Mariupol împreună cu soțul și copilul de două luni.
”Ultima dată când am vorbit cu ei, nu aveau curent, apă, încălzire și nicio cale de comunicare de mai multe zile”, a spus Iulia.
Când nu a reușit să ia legătura cu ei, Iulia a contactat autoritățile locale și prietenii care ar putea fi încă în oraș pentru a vedea dacă știu ceva, dar nu au avut succes, așa că a postat pe canalul Telegram.
”Îmi alung cele mai rele gânduri din minte”, a spus ea, adăugând: "Sper cu adevărat că sunt în siguranță și pur și simplu nu au o legătură. Sper doar la o încetare imediată a războiului".
La scurt timp, Iulia a reușit să intre în legătură cu familia sa, blocată în Mariupol. S-au putut auzi la telefon doar un minut.
S-a predat rușilor pentru a rămâne în viață
Sergey se adăpostea împreună cu familia într-un adăpost anti-bombă când a plecat să ia mâncare. Luptele aprige însemnau că nu se putea întoarce la ei imediat, iar a doua zi telefonul i s-a oprit. Disperat să primească vești, fratele său Vladimir a apelat la un grup Telegram.
La câteva ore după ce a postat și la patru zile după ce Serghei a dispărut, Vladimir a primit un telefon de la familia soției lui Serghei din Kiev, care văzuse mesajul.
”Până la sfârșitul zilei, au sunat să-mi spună că fratele meu și-a făcut drum spre ei”, a spus Vladimir.
Serghei ajunsese la un alt adăpost, dar fără mâncare și apă, iar el și oamenii cu care se afla au decis să se predea trupelor ruse. "Au luat un steag alb și au ieșit spre ruși. După o percheziție, au fost eliberați. Apoi, cu sprijinul voluntarilor, a condus la Kiev", mai spune Vladimir.
Restul familiei lui Serghei a reușit în cele din urmă să iasă din Bucha și să ajungă în siguranță în Gdansk, Polonia.
”Am trăit sentimente pe care nu le-am trăit niciodată în viața mea. A fost o veste atât de binevenită în aceste zile grele”, spune Vladimir.
De atunci, Serghei s-a întors în Ucraina pentru a se alătura armatei, spune el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News