Groenlanda - Avertisment privind topirea ghețarilor. Sute de milioane de oameni afectați
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 11 dec 2019, 11:54
WhatsApp
Ghețarii din Groenlanda se topesc din ce în ce mai repede, arată un nou studiu publicat recent.

Cercetătorii au sesizat o accelerare a ritmului de topire a stratului de gheață în zona Groenlandei, comparativ cu anii 1990, fapt care intensifică pericolul inundaţiilor ce ar putea afecta sute de milioane de oameni, conform The Guardian, preluat de Mediafax.

Stratul de gheaţă scade mult mai repede decât era preconizat, procesul fiind de șapte ori mai alert decât în 1990, potrivit studiilor recente ale Comisiei Interguvernamentale pentru Schimbările Climatice. Consecinţele sunt alarmante pentru o bună parte a populaţiei de pe glob, atât în ceea ce priveşte posibilele inundaţii devastatoare, cât şi schimbările climatice radicale. Astfel, nivelul mărilor ar putea creşte cu 67 de centimetri până în 2100, cu șapte centimetri mai mult decât arătau predicţiile anterioare.

Riscurile topirii ghețarilor

Cifrele arată că mai bine de 400 demilioane de oameni riscă  să fie afectați de inundaţii până la finalul secolului, faţă de cele 360 de milioane pe care le indicau studiile anterioare aceleiaşi comisii înainte, a relatat The Guardian. De asemenea, consecinţele vizează creşterea riscului de a se produce furtuni deosebit de puternice. "Nu este vorba despre evenimente improbabile sau lipsite de importanţă", a spus Andrew Shepherd, profesor la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, şi unul dintre autorii studiului.

Groenlanda a pierdut aproximativ 3,8 trilioane de tone din 1992 până în prezent, iar rata de topire a crescut de la 33 de miliarde de tone la 254 de miliarde de tone anual. Spre deosebire de restul gheţurilor din zona arctică, cea din Groenlanda este influenţată masiv de creşterea temperaturilor de la sol. Problemele climatice sunt intens discutate la Madrid, unde are loc a doua săptămână a conferinţelor Organizației Naţiunilor Unite. Nemulţumiţi de ritmul încet al negocierilor, activiştii au organizat un marş de amploare în centrul capitalei Spaniei, în frunte cu suedeza Greta Thunberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?