Gripa aviară, la un pas de România. 90.000 de curcani vor fi sacrificați în Ungaria
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a ordonat sacrificarea unui număr de aproximativ 90.000 de curcani în nord-vestul Ungariei, pe fondul suspiciunilor că virusul gripei aviare s-a răspândit în rândul animalelor, transmite MTI.

Autoritatea a ordonat sacrificarea încă de săptămâna trecută, după ce a descoperit o scădere a consumului de hrană şi apă în fermele din apropierea satului Acs, iar numărul de păsări decedate a crescut. Prezenţa virusului gripei aviare a fost confirmată miercuri.

NEBIH precizează că monitorizează fermele pe o rază de 13 kilometri din jurul satului unde a fost identificat virusul. Autoritatea veterinară din Ungaria a ordonat fermierilor să îşi ţină păsările în spaţii închise încă din luna noiembrie a anului trecut, având în vedere pericolul reprezentat de păsările migratorii.

Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producţia de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia şi la finele acelui an s-a răspândit şi în Europa. Ultima dată când Ungaria s-a confruntat cu gripa aviară a fost la începutul lui 2020.

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel