Gripă aviară în UE. Probleme în aprovizionarea cu ouă în Polonia
Gripa aviară din Europa se apropie de nivelul înregistrat în 2016 iar aprovizionarea cu ouă începe să fie problematică în Polonia, una din ţările cele mai afectate de diminuarea numărului de găini ouătoare, un semn că virusul gripei aviare începe să pună presiune asupra sectorului avicol, transmite Reuters.
Virusul gripei aviare a fost identificat în mai multe ţări europene, decimând efectivele de păsări şi provocând pierderi pentru fermierii care suferă deja de pe urma Covid-19. Asia se confruntă şi ea cu focare de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-un moment în care sectorul creşterii animalelor îşi revine după pandemia de pestă porcină africană.
La finele săptămânii trecute, oficialii din Rusia au raportat apariţia primelor cazuri de transmitere a gripei aviare H5N8 de la păsări la oameni, ceea ce a generat îngrijorări că virusul ar putea să se transmită de la om la om. În mod normal, gripă aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.
'Numărul focarelor a crescut chiar mai mult decât în anii dificili', a declarat preşedintele Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE), Monique Eloit. În Polonia, cel mai mare producător de carne de pasăre din Uniunea Europeană, aproximativ cinci milioane de păsări au fost deja sacrificate, arată datele publicate de Autoritatea sanitară veterinară. Acest număr reprezintă o mică parte din efectivele totale de păsări din UE şi deocamdată nu există semnale referitoare la un deficit de păsări domestice.
Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), aproximativ 6,4 miliarde de păsări domestice au fost sacrificate pentru carne în Uniunea Europeană în anul 2019. Cu toate acestea, diminuarea numărului de găini ouătoare a provocat o reducere a ofertei de ouă şi a pus unele presiuni asupra preţurilor. Preţurile la ouă pe piaţa angro din Polonia au crescut cu 18% până la 20% la finele lunii ianuarie, susţine directorul Camerei naţionale a producătorilor de carne de pui, Katarzyna Gawronska.
Separat, datele furnizate de Comisia Europeană arată că preţurile la ouă au crescut în mai multe state din UE, inclusiv în Franţa şi Germania, chiar dacă rămân la un nivel scăzut în Spania, un alt mare producător din UE.
'Ţinând cont de diminuarea numărului de păsări în Polonia şi la nivelul întregii Europe, piaţa ouălor a înregistrat recent o creştere bruscă a preţurilor', spune Gawronska. În 2019, Polonia a produs 648.000 de tone de ouă, ceea ce o plasează pe locul şase în topul celor mai mari producători din UE. În paralel, fermierii germani se tem şi ei de posibilitatea unor interdicţii la export pentru ouăle lor.
Florian Anthes, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei crescătorilor de păsări din Germania (ZDG), a spus că există îngrijorări cu privire la perspectiva unor interdicţii la export deoarece menţinerea găinilor în spaţii închise pentru perioade lungi de timp, în ideea de a evita gripa aviară, ar afecta valoarea comercială a ouălelor provenite de la găini crescute în libertate (sistem free-range).
În 2019, înaintea pandemiei de COVID-19, Germania a exportat aproximativ 1,7 miliarde de ouă, în valoare de aproximativ 300 milioane de euro, în special în Olanda, Belgia, Polonia şi Austria. În Franţa, gripa aviară a lovit în principal fermele de raţe din zona de sud-vest a ţării care furnizează materie primă pentru industria de foie gras. Însă în ultimele săptămâni, criza gripei aviare s-a redus după ce trei milioane de păsări au fost sacrificate, a informat Ministerul Agriculturii.
Este vorba de o cifră echivalentă cu 3,5% din numărul total de raţe sacrificate în fiecare an în Franţa. Pentru combaterea gripei aviare fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News