Gripa aviară: 50 de milioane de păsări au fost sacrificate într-un an
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 21 dec 2022, 14:28
WhatsApp
Fotografie de la Julissa Helmuth/ Pexels
Fotografie de la Julissa Helmuth/ Pexels
Peste 50 de milioane de păsări au fost sacrificate din cauza gripei aviare sezonul trecut. 

Ceea ce acum trebuie considerată o adevărată epidemie nu cunoaște granițe, nici în spațiu și nici în timp. Acest lucru este subliniat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) care tocmai a publicat un raport cu cele mai recente date, care acoperă perioada octombrie 2021 – septembrie 2022. Privind cifrele, este un adevărat filtru care se consumă în multe Statele membre ale UE și nu numai, relatează Agrifood.

Deja iarna trecută, un organism științific german constatase că epidemia actuală este cea mai gravă observată vreodată în Europa. Au fost calculate un total de 2.520 de focare la păsări de curte, 227 la păsări captive și 3.867 de detecții la păsări sălbatice.

Rapoartele vin din 37 de țări europene, iar sacrificarea a atins acum cifra record de 50 de milioane de păsări. O măsură considerată necesară indiferent de contracția efectivă a bolii, pentru a evita răspândirea epidemiei.

Gripa aviară nu mai poate fi considerată o boală sezonieră

Potrivit experților, gripa aviară a arătat o ”persistență neobișnuită” la păsările sălbatice și la păsările de curte pe tot parcursul verii anului 2022. Această cifră înseamnă că pentru prima dată ”nu a existat o separare clară între sfârșitul primului an al epidemiei și începutul  sezonului epidemiei din acest an. În esență, nu mai poate fi considerată o boală ”sezonieră”. 

Cifrele arată că numărul de detecții de virus în coloniile de reproducere a păsărilor marine a scăzut comparativ cu perioada de raportare anterioară. Cu toate acestea, numărul cazurilor la păsările de apă și păsările de curte a crescut. 

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC)  a concluzionat că riscul de infecție este scăzut pentru populația umană generală, în timp ce acesta variază între scăzut și mediu pentru persoanele expuse profesional la contactul cu păsările.

În urma unei solicitări din partea Comisiei Europene, EFSA informează că evaluează disponibilitatea vaccinurilor împotriva gripei aviare pentru păsări și examinează potențiale strategii de vaccinare. Pentru a cunoaște rezultatele acestei lucrări, la care contribuie și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Eurl, va trebui să așteptăm a doua jumătate a anului 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?