Data publicării:
Greva STB continuă, în ciuda deciziei instanţei. Predoiu: Foarte grav. Până unde mergem cu ignorarea legii?
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, trage un semnal de alarmă după ce greva de la STB a continuat, deşi instanţa a declarat-o ilegală.
"Foarte grav, pentru că asta înseamnă o ignorare şi a legii, dar şi a Justiţiei şi asta trebuie să pună pe gânduri pe toată lumea, de la judecători până la procurori şi parlamentari. Până unde mergem cu ignorarea legii în această ţară? Ce trebuie să facem urgent ca să recăpătăm încrederea în lege şi în Justiţie? Ca atunci când spunem lege toată lumea să se alinieze, când spunem Justiţie toată lumea să tacă din gură şi să pună în aplicare deciziile Justiţiei. Este o lipsă de încredere, la care a contribuit mai toată lumea. Şi de aceea cred că toată lumea are de lucru în această direcţie. În rest, sigur, sunt instituţii, să îşi facă treaba. Eu nu mi-am permis, cu orice cost, inclusiv politic, să ignor o hotărâre judecătorească. În absenţa acestui principiu - al respectării hotărârilor judecătoreşti - totul devine încet, încet, haos. (...) Este inadmisibil", a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări cu privire la continuarea grevei la STB, deşi Tribunalul Bucureşti a suspendat protestul, conform Agerpres.
Joi dimineaţă, şoferii de pe autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Capitală au declanşat o grevă generală, fiind nemulţumiţi de faptul că cererile lor de natură salarială nu au fost soluţionate.
În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea grevei, însă protestul sindicaliştilor continuă şi vineri.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au deschis un dosar penal în legătură cu organizarea grevei de către salariaţii de la Societatea de Transport Bucureşti.
Adrian Criț, opinia conducerii STB. ”Cei vinovați vor răspunde în fața legii”
”Asta a hotărât instanța. Instanța astăzi va hotărî dacă este grevă ilegală, drept urmare, haideți să nu ne antepronunțăm vizavi de anumite aspecte. Rugămintea mea ar fi ca angajații noștri să iasă și să își desfășoare activitatea în conformitate cu contractul individual de muncă, pentru că doar așa bucureștenii pot beneficia de serviciile plătite.
Suntem deschiși la negocieri cu reprezentanții sindicatului reprezentativ. Îi așteptăm cu deschidere și cu propuneri vizavi de modificarea contractului colectiv de muncă. Înțeleg că aici a fost problema, pentru că alte probleme nu sunt justificate”, a spus Criț.
În cadrul intervenției a fost ridicată problema unor potențiale concedieri a celor care au participat la protest și care au refuzat să iasă pe traseu.
”Avem un regulament de ordine interioară și cei vinovați de provocarea acestei greve vor răspunde în fața legii. Cei vinovați, vinovații, cei care au provocat această criză bucureștenilor, bucureșteni care plătesc transportul public pe care nu îl au, trebuie să se gândească mai întâi la ei și mai apoi la interesul propriu. Pentru ce a fost angajat acest șofer, care sunt atribuțiile din fișa postului? Rugămintea mea este să își desfășoare activitatea”, a mai spus Criț în intervenția sa la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News