Data actualizării:
Data publicării:

Grevă spontană la Uzina Mecanică din Cugir, cu 800 de angajați, din cauza salariilor mici

Autor: Andrada Oana | Categorie: Stiri
WhatsApp

O grevă spontană are loc, vineri dimineață, la Uzina Mecanică din Cugir. Circa 800 de angajați au oprit lucrul, ieșind în fața fabricii la protest. 

Aproximativ 800 de angajați ai Uzinei Mecanice din Cugir au oprit lucrul, vineri dimineața, în urma unui conflict de muncă izbucnit spontan. Sute de angajați de pe secțiile de armament și muniție au ieșit în fața fabricii într-un protest generat de salariile mici.

Oamenii spun că, deși au peste 30-35 de ani vechime și lucrează pe secții dificile, primesc salarii sub 2.000 de lei. Totodată, ei se arată nemulțumiți de condițiile în care sunt nevoiți să lucreze. 

Potrivit alba24.ro, protestatarii scandează „Hoții, hoții”, „Vrem salarii” și solicită să vină conducerea la discuții.

„După 40 de ani de servici mergem cu minimul pe economie acasă. Am luat 1.300 de lei, vi se pare normal la inflația care e?” / „Avem noroc cu sporurile de vechime de 25%. Dacă nu aveam sporul mergeam acasă cu 1.000 de lei” / „Au ajuns șobolanii să iasă prin găurile de la toaletele turcești. Frig, mizerie, curent. Suntem majoritatea la 40 și ceva de ani cu spondiloză. Te duci dimineața să te schimbi și efectiv sunt gheață” - sunt câteva dintre afirmațiile angajaților aflați la protest. 

Protestatarii au atras atenția și asupra faptului că majoritatea celor care au ieșit la pensie au probleme de sănătate.

VEZI ȘI: Angajații din administrație intră în grevă japoneză. Nemulțumiri privind îngheţarea salariilor ȋn sectorul bugetar

Angajaţii din administraţia publică membri ai sindicatelor afiliate Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) au intrat joi în grevă japoneză, potrivit unui comunicat remis miercuri de CNS Cartel ALFA.

Organizaţia sindicală solicită Guvernului în primul rând aplicarea imediată, în integralitate, a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin revocarea măsurii de îngheţare a salariilor/veniturilor din sectorul bugetar pentru anul 2022, inclusiv indemnizaţiile demnitarilor din administraţia publică locală.

Cea de-a doua revendicare a FNSA este modificarea Art. 11 alin. (4) din Legea nr. 153/2017 în ceea ce priveşte raportarea totalităţii veniturilor salariaţilor din administraţia publică locală la indemnizaţia viceprimarilor/vicepreşedinţilor consiliilor judeţene.

Citește continuarea articolului AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel