Greta Thunberg, probleme cu poliția: ”Statul norvegian încalcă drepturile omului”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Independent
Sursa Foto YouTube Independent
Activiștii pentru climă au protestat împotriva turbinelor construite pe terenul folosit în mod tradițional de oamenii sami pentru a păstori reni.

Activista suedeză pentru schimbările climatice, Greta Thunberg, a fost reținută miercuri de poliția norvegiană, după ce ea și alți activiști au blocat intrarea în ministerul de Finanțe din Oslo în timpul unui protest împotriva parcului eolian.

Thunberg, care stătea în fața uneia dintre ușile ministerului formând un lanț uman cu alți activiști, a fost dusă în brațe de doi polițiști care au lăsat-o pe o bancă din apropiere, fără a întâmpina rezistență, potrivit imaginilor în direct de la presa norvegiană, relatează Politico.

Alături de indigeni și activiști pentru schimbările climatice, Thunberg a protestat împotriva construcției celui mai mare proiect de parc eolian din Europa, care este parțial situat pe un teren folosit în mod tradițional de indigenii sami. 

Statkraft, o firmă de energie electrică deținută de statul norvegian, este proprietarul majoritar al proiectului.

În octombrie 2021, Curtea Supremă Norvegiană a emis o decizie potrivit căreia construcția turbinelor a încălcat drepturile populației Sami, care au folosit pământul pentru a crește reni.

Săptămâna trecută populația Sami și activiștii pentru climă au ocupat, de asemenea, intrarea în ministerul norvegian al Energiei. Lor li s-a alăturat Thunberg în timpul nopții de duminică spre luni.

”Statul norvegian încalcă drepturile omului și acest lucru este complet inacceptabil și trebuie să fim solidari în această luptă”, a declarat Thunberg la începutul acestei săptămâni, potrivit  Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel