Data actualizării:
Data publicării:

Greșeala care a provocat tragedia de la Săpoca, cu 4 morți și 9 răniți. Culise din anchetă

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Dacă pacientul de la Săpoca a fost diagnosticat greșit ori superficial, măsurile de siguranță nu au fost adecvate
Dacă pacientul de la Săpoca a fost diagnosticat greșit ori superficial, măsurile de siguranță nu au fost adecvate

Pacientul agresiv care a omorât patru oameni internați în Spitalul Săpoca se afla în faza de tatonare a tratamentului.

 ”În primele zile după internare, a declarat pentru DCNews un medic psihiatru din Iași, se pune diagnosticul și se încearcă diferite medicamente și diferite doze, ca să vedem la care răspunde cel mai bine.

În această fază pacientul trebuie izolat în așa numita zonă cu uși fără clanță. Adică într-o cameră din care să nu poată ieși. Evident, astăzi se folosesc cartele magnetice la camerele de izolare. Totul se monitorizează video, iar în camera asistenților sunt monitoarele care permit să vadă permanent care e starea bolnavului.

Diagnosticul nu este ușor de pus: dacă ai un pacient alcoolic, în sevraj, asta nu exclude ca el să fie și schizofren, să aibă și un delir sau halucinații, care pot declanșa episoade de agresivitate. Astăzi, pacienții nu mai sunt legați, nu mai există cămașa de forță, se face contenție chimică, adică sunt sedați, ca să nu-și facă rău lor sau altora.

Noaptea, în special, pe aceste secții cu pacienți periculoși sunt de gardă doar asistenți bărbați, adică nu lăsăm asistentele să se descurce cu pacienți periculoși.

 

Ce verifică ancheta la Psihiatrie Săpoca

În concluzie, ancheta de la Săpoca trebuie să verifice dacă s-au respectat măsurile de siguranță amintite:

-diagnostic corect (era doar alcoolic sau avea și altă patologie psihiatrică?).

-încadrarea după cel mai periculos diagnostic, până la clarificarea fără dubiu a situației.

-izolarea într-o zonă de siguranță (fără posibilitatea de a deschide ușa camerei) și monitorizare video

-contenție chimică

-supraveghere video

-acoperirea gărzii cu asistenți care să poată interveni în caz de agresiune (bărbați) și personal de pază în zona de risc.

Dacă diagnosticul nu s-a pus, ori s-a pus greșit, măsurile de izolare au fost neglijate

Medicii din sistem cu care au discutat reporterii DCNews cred că sărbătoarea din acest weekend prelungit și sezonul de vacanță au accentuat lipsa de personal de la Săpoca. Ca urmare, este posibil să nu se fi parcurs toate etapele unui diagnostic corect. Plecând de la încadrarea greșită, cazul a fost tratat superficial, iar măsurile de siguranță au fost neglijate.

O tragedie similară s-a produs la Maternitatea Panait Sârbu (Giulești), tot la mijlocul lunii august, în 2010, când au murit cinci nou-născuți într-un incendiu din cauză că nu era nicio asistentă în salon.

Ministerul Sănătății anchetează o posibilă neglijență la Spitalul de Psihiatrie Săpoca

Din informațiile primite de Ministerul Sănătații de la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență și de la conducerea Spitalului, în jurul orei 3:30 în această dimineață, unul dintre pacienții internați în secția de psihiatrie acuți, aflat în salonul cu regim normal, a luat un stativ de perfuzii și a lovit în zona capului pacienții din salonul său și din unul dintre cele alăturate, unde erau internate femei. 

În urma agresiunii, au fost 13 victime: 4 pacienți au decedat (3 au decedat pe loc, iar unul după ce a fost transportat la UPU Spitalul Județean Buzău), 3 pacienți sunt răniți cu traumatisme cranio-cerebrale majore și 6 pacienți au traumatisme cranio-cerebrale/ faciale minore. 

În prezent, dintre pacienții care au fost răniți, 3 pacienți (doi bărbați și o femeie) cu traumatisme craniene severe se află internați la UPU Spitalul Județean Buzău. Unul dintre bărbați va fi transportat la Spitalul de Urgență Floreasca București, ceilalți rămânând internați deocamdată la Buzău. Cei 6 pacienți care au traumatisme craniene minore și faciale vor rămâne deocamdată în UPU Buzău. 

În tura din noaptea trecută, in pavilionul in care s- a intamplat tragedia au fost un medic și 7 asistenți , 3 infirmiere și 2 muncitori pentru supraveghere bolnavi psihici periculoși. Managerul unității medicale a declarat că agresorul era internat pentru probleme cu alcoolul și a lovit victimele fără ca acestea să apuce să ceară ajutor. Ultima victimă care a fost rănită s-a trezit și a reușit să alerteze personalul medical. 

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a decis trimiterea de urgență a Corpului de Control al Ministerului Sănătății pentru a verifica situația de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Sapoca. "Am cerut o verificare amănunțită și rapidă Corpului de Control. Dacă este neglijență, vom acționa în consecință", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel