Data publicării:

"Green Deal sună bine pe hârtie, dar nu avem soluţiile tehnice". Florian Marin scoate la lumină vulnerabilităţile şi minusurile Pactului Verde European

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Florian Marin, reprezentantul României în Consiliul Economic și European, a vorbit despre neajunsurile iniţiativei Green Deal.

Green Deal, cunoscut și sub denumirea de European Green Deal (Pactul Verde European), este o inițiativă politică ambițioasă lansată de Comisia Europeană în decembrie 2019. Scopul său este de a transforma Uniunea Europeană în prima regiune cu impact climatic neutru până în 2050. Acesta reprezintă planul strategic al UE pentru combaterea schimbărilor climatice și promovarea unei creșteri economice durabile, ecologice și competitive.

Principalele obiective ale Green Deal sunt:

Neutralitatea climatică: Obiectivul central al Pactului Verde European este să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră la zero până în 2050. Acest lucru implică adoptarea unor măsuri cuprinzătoare pentru reducerea emisiilor din toate sectoarele economiei, inclusiv energie, transport, agricultură și industrii.

Energii regenerabile și eficiență energetică: Green Deal urmărește promovarea energiilor regenerabile și eficiența energetică pentru a reduce dependența de combustibilii fosili și a spori utilizarea surselor de energie curată și durabilă.

Economia circulară: Această inițiativă promovează trecerea la o economie circulară, în care resursele sunt utilizate eficient, deșeurile sunt reduse, iar materialele sunt reciclate și reutilizate, contribuind astfel la protejarea mediului și reducerea impactului asupra climei.

Protejarea biodiversității: Green Deal se concentrează și pe protejarea biodiversității și restaurarea ecosistemelor, inclusiv prin inițiative precum "Strategia UE privind biodiversitatea până în 2030".

Inovare și investiții: Pentru a implementa aceste măsuri ambițioase, este necesară o investiție semnificativă în cercetare, dezvoltare și inovare în tehnologii verzi și soluții ecologice.

Pentru a atinge aceste obiective, Comisia Europeană colaborează cu statele membre, societatea civilă, industria și alte părți interesate pentru a dezvolta politici, reglementări și programe care să conducă la o tranziție ecologică și sustenabilă a economiei europene. 

Florian Marin, reprezentantul României în Consiliul Economic și European, a vorbit la DCNews despre îmbunătăţirile care se pot aduce la Pactul Verde European pentru a perfecta programul pe de-a'ntregul, cu scopul ca România să ţină pasul cu reglementările pentru 2030 şi 2050.

"Din perspectiva mai multor actori interesaţi, activi la nivel european şi nu numai, Green Deal-ul nu este o politică perfectă. Are nevoie de îmbunătăţiri semnificative. Sigur, Europa, alături de România ca stat membru, şi-a asumat să aibă o economie neutră din punct de vedere climatic. De ce are Green Deal-ul nevoie de îmbunătăţiri? Nu avem tehnologii care să răspundă 100% ţintelor asumate. Sigur, există o presiune semnificativă, de-asta şi există foarte multe resurse în zona pieţei de capital şi nu numai. De altfel, piaţa de capital trebuie abordată sinergic cu Capital Market Union, acel pachet legislativ pe care UE doreşte să-l implementeze. Iar în acest pachet avem un instrument - ESAP (European Single Access Point). Parte din acest ESAP vizează zona de sustenabilitate. Pentru că în finanţarea Green Deal-ului nu-ţi ajung doar banii publici, ai nevoie şi de bani din zona privată.

Pe de-o parte, nu avem soluţiile tehnice. Un exemplu concret: luaţi fertilizatorii din zona de agricultură, că nu ţine totul numai de păduri! Sigur, pădurile sunt importante, dar mai sunt şi calitatea aerului, sănătatea solului, modul în care exploatăm albiile râurilor ş.a.m.d. Avem nevoie de tehnologii, iar lumea aşteaptă de la mediul privat să se implice în a găsi soluţii pentru această situaţie.

Un alt neajuns al Green Deal-ului este că el e ancorat, mai degrabă, în nişte sectoare economice care poluează foarte mult. Ori nu ia în calcul anumite elemente care sunt, de asemenea, importante - în sensul în care intră în structura de cost pe care aceste sectoare economice o foloseşte. De exemplu, apa. Apa, în acest moment, este o resursă extrem de dezbătută la nivel european dar şi mondial. Discutăm despre 460 de conflicte deschise, în acest moment, la nivel mondial care vizează accesul la apă. Sigur, Green Deal-ul sună bine pe hârtie, dar trebuie să luăm în calcul că accesul la apă este la fel de important pentru procesul de producţie, sunt sectoare economice profund consumatoare de apă. Deci Green Deal nu abordează în mod integrat toate nevoile care derivă tocmai din ţintele pe care le pune în aplicare" a spus Florian Marin  în cadrul dezbaterii despre reducerea riscurilor poluării, organizată de DCMedia Group.

Una peste alta, Green Deal reprezintă o provocare majoră, dar și o oportunitate de a crea o Europă mai verde, mai sănătoasă și mai rezistentă la schimbările climatice.

Citeşte şi ”Despre asta este Green Deal-ul”. Florian Marin arată diferența: Ce s-a schimbat, de exemplu, în finanțarea construcției de autostrăzi

Emisiunea completă, aici:

                     

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel