Grecia şi Arabia Saudită vor construi un cablu de date submarin care va lega Europa de Asia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels
Grecia şi Arabia Saudită au încheiat marţi un acord privind instalarea unui cablu de date submarin care va lega Europa de Asia şi au discutat de asemenea despre posibilitatea conectării reţelelor lor electrice pentru aprovizionarea Europei cu energie verde mai ieftină, transmite Reuters. 

Grecia şi Arabia Saudită au convenit în luna mai condiţiile generale ale unui proiect comun de construire a unui cablu de date, aşa-numitul 'East to Med data Corridor', care va fi dezvoltat de MENA HUB, proprietate a STC din Arabia Saudită, şi de compania elenă de telecomunicaţii TTSA.

Acordul a fost finalizat cu prilejul vizitei la Atena a prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, prima într-o ţară membră a Uniunii Europene de la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018.

'Conectarea reţelelor de electricitate (...) poate furniza Greciei şi Europei de Sud-Vest via Grecia energie regenerabilă mult mai ieftină'

'Conectarea reţelelor de electricitate (...) poate furniza Greciei şi Europei de Sud-Vest via Grecia energie regenerabilă mult mai ieftină', a spus Mohammed bin Salman, aflat alături de premierul Kyriakos Mitsotakis. Cele două părţi au mai semnat, printre altele, acorduri în domeniile energiei şi cooperării militare.

Mitsotakis a salutat vizita lui Mohammed bin Salman ca o oportunitate de a discuta despre evoluţiile regionale şi despre 'cum să cimentăm în continuare această importantă relaţie între ţările noastre, acordând o importanţă deosebită cooperării economice'.

Mitsotakis s-a numărat printre liderii occidentali care au întreprins vizite la Riad după asasinarea lui Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul, ce a declanşat proteste virulente în Occident şi a pătat imaginea prinţului de reformist al principalului exportator de petrol din lume.

Şeful statului francez, Emanuel Macron, a vizitat şi el Riadul anul trecut, iar preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu prinţul Mohammed în Arabia Saudită în această lună, în contextul în care Washingtonul încearcă să reducă tensiunile cu Riadul. Serviciile de informaţii ale SUA au indicat spre implicarea lui Mohammed bin Salman în asasinarea lui Khashoggi, o acuzaţie dezminţită de prinţ şi de autorităţile saudite. După Grecia, prinţul Mohammed se va îndrepta spre Franţa, scrie Agerpres.

Citește și - Prințul moștenitor saudit, la discuții cu Putin despre piața petrolului, la câteva zile după ce i-a refuzat rugămințile lui Biden

Preşedintele rus Vladimir Putin şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman au avut o discuţie prin telefon joia trecută, în care au subliniat importanţa cooperării pe mai departe în cadrul grupului OPEC+ al ţărilor producătoare de petrol, a transmis Kremlinul, potrivit Reuters.

Discuţia a avut loc la şase zile după ce preşedintele american Joe Biden i-a făcut o vizită prinţului moştenitor în Arabia Saudită, ceea ce evidenţiază importanţa regatului atât pentru Washington, cât şi pentru Moscova, într-o perioadă în care războiul Rusiei în Ucraina produce turbulenţe pe pieţele energetice globale.

'Situaţia actuală pe pieţele de petrol globale a fost analizată în detaliu. A fost subliniată importanţa coordonării în continuare în cadrul OPEC+', a comunicat Kremlinul.

'S-a luat notă cu satisfacţie că ţările participante la acest format îşi îndeplinesc în mod constant obligaţiile pentru a menţine echilibrul şi stabilitatea necesare pe piaţa globală a energiei', adaugă comunicatul.

OPEC+ reuneşte Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu un grup de alţi producători, condus de Rusia.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au mai discutat despre extinderea relaţiilor comerciale şi economice, şi au făcut schimb de opinii cu privire la situaţia din Siria. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel