Data publicării:
Ucrainenii, primiți cu telefon mobil, gustări și masă caldă de Grecia. Afganii, sirienii, somalezii și alții, într-un sistem care-i ține la poarta UE
Sistemul elen de primire a migranților ucraineni diferă față de cel al primirii refugiaților de alte naționalități. Unii îl consideră discriminatoriu, dar autoritățile elene îl apără ca fiind pur și simplu conform legii.
Grecia, platforma de aterizare de lungă durată din Europa pentru migranți, operează acum două sisteme de primire.
Sistemul instituit pentru refugiații ucraineni care vin din nord
La granița Greciei cu Bulgaria, oficialii au creat rapid centre de recepție pentru a-i saluta pe ucrainenii care scăpau de bombele rusești. Ei împart migranților ucraineni carduri de telefon mobil, gustări și o masă caldă. Guvernul încurajează chiar ONG-urile din Grecia să-și transfere resursele către Ucraina. Ministrul grec al migrației, Notis Mitarachi, i-a numit pe ucraineni „adevărați refugiați”.
Sistemul pentru cei care sosesc din Orientul Mijlociu și Africa
De-a lungul granițelor maritime ale țării și a conexiunii terestre cu Turcia, migranții care au lăsat în urmă războiul în Siria sau stăpânirea talibanilor în Afganistan au fost respinși – adesea ilegal, potrivit lucrătorilor pentru drepturile omului și Agenției ONU pentru Refugiați. Cei care trec pot fi acuzați penal pentru contrabandă. ONG-urile care asistă acești migranți susțin că munca lor a fost în mod similar criminalizată.
„Nu este vorba doar de incriminarea dreptului de a cere azil, ci de intimidare totală”, a spus Dimitris Choulis, un avocat care îl reprezintă pe Hanad Abdi Mohammad, un somalez în vârstă de 28 de ani, care se confruntă cu o închisoare de 146 de ani pentru contrabandă după ce a sosit în 2020 la bordul unei nave, împreuna cu soția sa însărcinată.
Refugiații ucraineni, tratament preferențial?
Ucrainenii se bucură de călătorii fără viză în UE, precum și de o dispensă specială de la Bruxelles, care le oferă dreptul imediat de a lucra și de a trăi în UE. Afganii, sirienii, somalezii și alții nu au în mod automat drepturi legale similare. Iar guvernul elen spune că țara și-a făcut întotdeauna și va continua să-și facă datoria, subliniind că a fost în fruntea creșterii migrației din 2015, când multe țări din UE se fereau să primească refugiați.
Totuși, situația actuală din Grecia ilustrează abordarea bifurcată care se desfășoară în mare parte a Europei: ucrainenii sunt introduși cu o retorică de susținere, în timp ce alți refugiați sunt încă supuși în liniște unui sistem UE care prioritizează menținerea refugiaților în afara blocului și încă nu s-a stabilit un acord cu privire la modul de distribuire a sosirilor.
Un deputat grec care susține politicile de migrație ale guvernului său a explicat fără îndoială distincția, potrivit Politico.
Refugiații nereligioși din adâncul Africii vs. refugiații creștini, europeni
”O spun cinic, nu vorbim aici despre un masacru într-un loc îndepărtat, undeva în adâncul Africii, cu oameni nereligioși, ci despre — ca să spun complet cinic, știu că sună neortodox din punct de vedere politic, dar, din păcate, asta este ceea ce contează. — Creștini, albi, europeni, care sunt de la noi, care vin de la noi”, a spus Dimitris Kairidis, membru al partidului de guvernământ Noua Democrație.
Guvernul neagă că aceste diferențe nu duc la discriminare în politicile sale de azil
”Orice refugiat care fuge pentru că este război în țara sa, pentru că are loc o invazie, poate fi cazat aici, în condiții care să asigure că i se asigură o cazare demnă și respectarea drepturilor sale – dacă îndeplinește cerințele – și dacă țara poate face față acestui lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt Giannis Oikonomou la un briefing la începutul acestei săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News