Data actualizării:
Data publicării:

Grecia, devastată de inundații. Premierul elen: Suntem într-un fel de război pe timp de pace

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels - https://www.pexels.com/
Sursă foto: Pexels - https://www.pexels.com/
Sâmbătă, Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, a transmis că țara sa a fost lovită în acest an de 'cele mai grave incendii şi inundaţii din istoria sa' și că din cauza schimbărilor climatice, aceasta suferă 'un război în timp de pace', potrivit AFP.

'Suntem într-un fel de război pe timp de pace', a premierul Kyriakos Mitsotakis în timpul unui discurs pe care îl susține anual la Târgul Internaţional de la Salonic. Acesta a anunţat o întărire a rolului armatei în lupta împotriva consecinţelor dezastrelor naturale.

El a mai anunțat că o rezervă specială pentru dezastre naturale va fi dublată pentru a ajunge la 600 de milioane de euro din 2024. Finanțarea pentru această rezervă va fi obținută prin creşterea taxei de ocupare la hotelurile de lux, a mai spus el.

Anul acesta, peste 150.000 de hectare au fost distruse de incendii. Acum, Grecia este foarte afectată de inundații, în urma cărora, conform unor surse din poliţie, au rezultat mai multe victime, printre care 17 morți. 

'Costul restaurării va fi considerabil, dar economia noastră este suficient de puternică pentru a-l susţine', a spus Mitsotakis.

'Ceea ce am pierdut, stat şi cetăţeni, vom reconstrui împreună', a mai spus acesta, referindu-se la schimbările climatice ca la un 'nou inamic'.

Duminică va avea loc o conferință de presă în cadrul căreia urmează să prezinte detaliat măsurile menite să combată consecințele vremii nefavorabile.

Premierul elen a fost dur criticat de opoziție, dar și de populația afectată de aceste catastrofe. Aceștia susțin că ajutorul acordat a fost lent, iar coordonarea dintre armată și serviciile de protecție civilă a lipsit. 

Deoarece Tesalia a fost afectată deja de vremea devastatoare în anul 2020, opoziţia de stânga Syriza a criticat lipsa lucrărilor de prevenire a inundaţiilor în această zonă, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel