Data publicării:

Grecia cere amânarea măsurilor de austeritate

Autor: Gherman Doina | Categorie: Arhiva
WhatsApp
s1.ziareromania.ro
s1.ziareromania.ro

Guvernul Greciei mai dorește o amânare de doi ani ca să aplice reducerile și să micșoreze datoriile. Premierul Antonio Samaras va înainta această propunere, saptamâna viitoare, către cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Fran

Termenul inițial de aplicare a reducerilor era stabilit in 2014, dar Grecia întâmpină dificultăți în a reduce cu 11,5 miliarde euro cheltuielile publice.

Conform reprezentanților guvernului elen, din cauza acestei amânări, Grecia ar avea nevoie de un nou împrumut în valoare de aproximativ 20 miliarde euro.

Omul de afaceri grec Peter Nomikos pretinde că deține o soluție elegantă pentru plata datoriilor grecești fără ajutor extern, numai prin efortul propriu al populației elene.Facând o împărțire aritmetică între valoarea datoriei suverane și populația Greciei, a rezultat că fiecarui cetățean i-ar reveni o sumă de 25.000 euro din această datorie.

Aceasta înseamnă că, dacă datoria statului ar fi preluată de populatie, fiecare cetățean ar putea cumpara titluri de 25.000 euro, platind 3.000 euro. Firește, în cazul aprecierii acțiunilor șn timp, același cetățean poate face o afacere frumoasă, obținând mai mult decat 3.000 de euro, revânzând un pachet achiziționat.

În ce-l priveste, Nomikos a achiziționat deja titluri de stat la prețul de 12 cenți bucata, cu o valoare totală de 273.000 de euro. Nu este o sumă mare, dar constituie un indemn.

Deja s-au gasit firme dispuse să investească valori similare, iar Nomikos a pus bazele unei fundații, dispusă sa gestioneze afacerea.

Strategia lui Nomikos este să atragă cat mai multi amatori în perioada inițială, ceea ce ar provoca un boom. Daca acești amatori vor cumpăra pachete importante de titluri la 12 centi per euro, este normal ca rata să crească rapid. Oportunitatea afacerii va deveni evidentă, tot mai mulți participanti se vor lăsa atrași.

În cadrul interviului, omul de afaceri a fost intrebat dacă suma de 3.000 euro de persoană n-ar fi suficientă pentru ca fiecare grec să-și platească, mai bine, impozitele restante, impozite a căror neplată constituie una dintre cauzele crizei. Raspunsul a fost negativ: o fundație poate gestiona acțiuni cu caracter național sau chiar patriotic, în timp ce nimeni nu știe în ce direcție pornesc sumele încasate de stat sub formă de impozite și taxe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel