Data publicării:

Greblă: Kovesi și Morar vor fi chemaţi la comisia privind referendumul

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
toni grebla
toni grebla

Toni Greblă, președintele Comisiei juridice din Senat,  a declarat, marţi, la RFI că şefii DNA şi Parchetului General vor fi chemaţi la comisia parlamentară privind referendumul, pentru a da ămuri  de ce au fost audiaţi oamenii "pe capota maşinii şi puşi să jure pe Biblie la ieşirea din biserică".

"Nu este vorba de a chema în faţa comisiei senatoriale procurorii care anchetează dosarele cu referendumul. Este vorba de a vedea managementul instituţiei, şi anume care a fost motivul pentru care s-a considerat necesar ca la prânz, în zi de sărbătoare, când oamenii ieşeau din biserică, să fie aşteptaţi la poarta bisericii de poliţişti şi procurori, în aşa fel încât să li se ia declaraţie pe capota maşinii şi să jure pe Biblie la ieşirea din biserică. Pentru toţi oamenii care participau la slujbă, nu doi-trei dintre aceştia au fost audiaţi în calitate de martori atunci, ci toţi participanţii la slujbă", a adăugat Greblă.

 El a subliniat că procurorii de caz nu vor fi chemaţi în faţa comisiei senatoriale privind referendumul.

 "Trebuie să verificăm modul în care cei care conduc instituţia respectivă au făcut acel plan de anchetă, care au fost cauzele care au determinat ca din poartă în poartă să fie întrebaţi cetăţenii dacă au participat la vot şi aşa mai departe. Nu ne-am propus să chemăm în faţa comisiei procurorii de caz. Nu vom cere dosare, este vorba de anchete în curs, în care nimeni, inclusiv o comisie parlamentară, nu are dreptul să se implice. Noi vom chema şeful instituţiei, al Parchetului General, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca să ne spună care au fost cauzele care au determinat ca a treia zi după referendum procurorii DIICOT, procurorii Parchetului General, poliţiştii DIICOT să plece în teritoriu, s-o ia din poartă în poartă, să audieze oamenii la biserică. Altfel, ne putem trezi mâine-poimâine cu abuzuri pe care nimeni nu le sancţionează, ceea ce nu este corect", a continuat senatorul PSD.

 De asemenea, președintele Comisiei juridice a mai declarat că se impune un raport "mai ales prin valoarea concluziilor şi corectitudinea concluziilor pe care le trage. S-ar putea să fie nevoie să modificăm legislaţia, s-ar putea să sugerăm ministrului Justiţiei, procurorului general, preşedintelui CSM să declanşeze proceduri disciplinare, dacă vom constata că cineva a greşit, a încălcat prevederile legale sau regulamentele proprii. Deci nu noi vom lua măsuri, ci vom transmite raportul organelor în drept să ia măsurile prevăzute de lege".

 Întrebat dacă Parlamentul poate să cheme la raport un procuror, senatorul PSD a replicat: "După prevederile Constituţiei, orice cetăţean al României este obligat să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel