Greșeli care duc la monturi și deformarea picioarelor
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
picioare
picioare
Încălțămintea reprezintă unul dintre cei mai importanți factori care influențează sănătatea picioarelor. Greșelile pe care mulți le comit în purtarea pantofilor duc la monturi și alte deformări ale picioarelor, bătături, calusuri, unghii încarnate, micoze, edeme. 

Pasiunea pentru pantofi se poate transforma într-o mare problemă pentru picioare dacă nu ții cont de câteva reguli esențiale în alegerea încălțămintei. Iată ce greșeli te pot costa mai scump decât pantofii.

Greșeala 1: Purtarea unor pantofi mai mici decât măsura ta

Oricât de mult îți place un pantof, nu uita de măsura pe care o porți. În cazul încălțămintei prea mici, „primele probleme care apar sunt cele cutanate: bătături, piele îngroșată, calusuri”, explică Anthony Carreira, specialist în podologie. „Poți dezvolta de asemenea hematoame sub unghii, mai ales dacă te aventurezi la plimbări lungi cu pantofi mici”, adaugă podologul. Pe termen lung, degetele înghesuite vor suferi de artroză, iar monturile nu vor întârzia să-și facă apariția. De aici până la deviația întregului picior nu mai este decât un pas. 

Greșeala 2: Alegerea pantofilor cu vârf ascuțit

Încălțămintea cu formă ascuțită nu este recomandată de podologi, deoarece exercită presiune la nivelul articulațiilor degetelor. Primul care suferă este degetul mic, strâns către interior și adesea cu bătături, piele îngroșată. 

Greșeala 3: Tocuri mai mari de 5 cm

Tocurile înalte sunt elegante, dar nicidecum benefice pentru picioare. „Peste 4-5 cm înseamnă un toc înalt, care trebuie evitat pe parcursul unei zile întregi”, susține Anthony Carreira. Pe lângă deformările picioarelor, tocurile înalte sunt responsabile de edeme, dureri de glezne, de genunchi și chiar de spate. 

Greșeala 4: Purtarea în exces a talonetelor

Talonetele și alte dispozitive pentru confortul picioarelor purtate în exces sau în mod nepotrivit fac mai mult rău decât bine. „La început poate fi plăcut, sunt moi, confortabile. Dar cu timpul, talonetele pot obosi piciorul sau pot bloca anumiți centri de la nivelul tălpii, favorizând instabilitatea pe termen lung”, avertizează specialistul. Dispozitivele ortopedice trebuie folosite numai la indicația unui terapeut. 

Greșeala 5: Pantofi sport în fiecare zi

Sunt comozi și câștigă din ce în ce mai mult teren la toate categoriile de vârstă, în viața de zi cu zi, la plimbare, la birou și chiar la evenimente festive. Pantofii sport nu mai sunt demult rezervați doar activităților sportive. Dar purtați aproape exclusiv devin o capcană pentru picioare. „Cu cât au mai mult spațiu, cu atât picioarele se vor obișnui așa, iar atunci când vei fi obligat să porți pantofi clasici, va fi foarte greu să te obișnuiești”, precizează Carreira. Secretul este să alternezi pantofii sport cu cei clasici. 

Greșeala 6: Șlapi și papuci toată vara

Sunt persoane care nu ies din papuci, șlapi, sandale foarte deschise toată vara. Acest tip de încălțăminte este potrivit pentru mers la plajă sau la piscină, dar în fiecare zi. Pe lângă faptul că nu oferă protecție degetelor, care sunt expuse accidentărilor, șlapii destabilizează articulațiile piciorului și glezna. „Picioarele sunt fundaţia corpului uman, sunt baza scheletului", a declarat podologul Jackie Sutera, explicând şi că atunci când partea inferioară a picioarelor este afectată de şlapi „se produce un efect de domino în care articulaţiile şi oasele trebuie să compenseze daunele produse de încălţăminte". 

De reținut

Un aspect important este evitarea articolelor de încălțăminte ieftine, de calitate inferioară, din plastic sau alte materiale sintetice. Atunci când vine vorba despre alegerea pantofilor, un criteriu important trebuie să fie calitatea acestora. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel