Granița Rusiei cu Georgia a fost luată cu asalt. Rușii fug din țară (Video)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Life Of Pix)
Sursă foto: Pexels (Life Of Pix)
Rușii au luat cu asalt granița cu Georgia, după decizia Kremlinului legată de înrolarea bărbaților eligibili pentru serviciul militar. 

Au apărut cozi uriașe de-a lungul graniței dintre Rusia și Georgia, în timp ce bărbații încearcă să părăsească țara pe fondul unei mobilizări militare pentru războiul din Ucraina. Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri o mobilizare militară parțială, care ar putea strânge 300.000 de oameni pentru a servi în război. Kremlinul spune că rapoartele despre bărbații care fug din țară sunt exagerate, scrie BBC.

Dar la granița cu Georgia s-au format cozi de vehicule lungi de kilometri, inclusiv bărbați care încercau să scape de război. Un bărbat, care nu a vrut să fie numit, i-a spus jurnalistului Rayhan Demytrie de la BBC că și-a luat pașaportul și s-a îndreptat către graniță, fără să împacheteze altceva, imediat după anunțul președintelui Putin.

Cozi kilometrice la granițe și bilete de avion epuizate

Unii martori au estimat că rândurile de mașini de la punctul de control Upper Lars au o lungime de aproximativ 5 km, în timp ce un alt grup a spus că a durat șapte ore pentru a trece granița. Imagini video de la fața locului îi arăta unii șoferi părăsind mașinile sau camioanele staționate și înaintând pe jos. Georgia este una dintre puținele țări vecine în care rușii pot intra fără a avea nevoie de o viză. Finlanda, care împarte o graniță de 1.300 km cu Rusia, necesită o viză pentru călătorie și a raportat, de asemenea, o creștere a traficului peste noapte, dar a spus că este la un nivel gestionabil.

Alte destinații accesibile cu avionul, precum Istanbul, Belgrad sau Dubai, au avut prețurile biletelor crescute vertiginos imediat după ce a fost anunțată convocarea militară, unele destinații fiind complet epuizate. Presa turcă a raportat o creștere semnificativă a vânzărilor de bilete dus către țara lor, în timp ce zborurile rămase către destinații fără viză pot costa mii de euro.

Proteste în marile orașe

Convocarea a declanșat proteste în marile orașe rusești, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, ziua de marți soldându-se cu 1.300 de arestări. Ministerul  Apărării al Regatului Unit a comentat chemarea la arme a lui Putin într-un briefing de presă miercuri dimineață și a remarcat că mobilizarea „este probabil să fie foarte nepopulară în rândul unor părți ale populației ruse”.

"Putin acceptă un risc politic considerabil în speranța de a genera o putere de luptă atât de necesară. Mișcarea este, de fapt, o recunoaștere că Rusia și-a epuizat rezerva de voluntari dispuși să lupte în Ucraina", se arată în comunicatul britanicilor.

Resursele Rusiei ar fi pe sfârșite

Chiar dacă au succes, provocările rămân și este puțin probabil ca noi unități să fie pregătite pentru luptă pentru încă câteva luni, se arată în actualizarea informațiilor privind apărarea. Oficialii ruși insistă că mobilizarea va fi limitată la cei care și-au încheiat serviciul militar și nu vor ajunge la recrutarea pe scară largă. Dar în interiorul Rusiei, există și speculații că mobilizarea militară ar putea fi mai mare decât a fost anunțat oficial.

Ziarul independent Novaya Gazeta, care și-a mutat operațiunile în Europa pe fondul unei represiuni postbelice asupra presei, a raportat că decretul lui Vladimir Putin conține un alineat suplimentar care a fost clasificat și ținut secret. Ziarul susține că paragraful secret permite o chemare a până la un milion de persoane, mai degrabă decât cele 300.000 raportate, citând o sursă guvernamentală fără nume. Află mai multe AICI: Ce ar scrie, de fapt, la paragraful 7 din decretul lui Putin privind mobilizarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel