Grânarul Europei, anunț îngrijorător. Ucraina ar fi pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupației ruse
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Grânarul Europei, anunț îngrijorător. Ucraina ar fi pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupației ruse / Foto: Pexels
Grânarul Europei, anunț îngrijorător. Ucraina ar fi pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupației ruse / Foto: Pexels
Ucraina, numită și grânarul Europei, a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupaţiei ruse din unele regiuni

Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupaţiei ruse din unele regiuni, în sud şi est, a anunţat luni Ministerul Agriculturii de la Kiev, informează Agerpres, citând AFP. Totuși, potrivit ministrului, acest lucru nu reprezintă "o ameninţare pentru securitatea alimentară" a Ucrainei.

"În ciuda pierderii a 25% din terenurile cultivabile, structura culturilor însămânţate în acest an este mai mult decât suficientă pentru a asigura consumul" populaţiei ucrainene, a afirmat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki, într-o conferinţă de presă.

Consumul s-a redus în Ucraina



Potrivit acestuia, "consumul s-a redus, de asemenea, din cauza deplasărilor masive (de populaţie) şi a migraţiilor externe", în afara ţării.

Peste şapte milioane de ucraineni s-au deplasat în interiorul ţării, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) şi a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Lor li se adaugă alte 7,3 milioane care au fugit în străinătate, dintre care peste jumătate în Polonia.

În ciuda pierderii deloc neglijabile de terenuri aflate acum sub controlul ruşilor, "structura actuală a suprafeţelor cultivate (...) nu reprezintă o ameninţare pentru securitatea alimentară a Ucrainei", a dat asigurări Vîsoţki în faţa presei.

"Agricultorii ucraineni au reuşit să pregătească relativ bine însămânţarea înainte de începutul războiului", a adăugat el.

"În februarie, Ucraina a importat deja circa 70% din îngrăşămintele necesare, 60% din produsele fitosanitare şi circa o treime din cantitatea de carburant necesară" pentru însămânţare, a detaliat el.

Înainte de război Ucraina avea peste 30 de milioane de hectare de terenuri cultivabile



Ocupaţia rusă din mai multe regiuni ucrainene şi blocada asupra cerealelor impusă de Flora Rusă de la Marea Neagră i-au forţat totuşi pe agricultorii ucraineni "să modifice ce însămânţează şi cantitatea", a mai precizat Vîsoţki.

Ucraina dispunea înainte de război de peste 30 de milioane de hectare de terenuri cultivabile, conform World Data Center-Ukraine, un ONG internaţional.

Deşi consecinţele invaziei ruse asupra pieţei interne ucrainene par limitate în opinia oficialului ucrainean, imposibilitatea de a exporta cereale în străinătate amplifică temerile privind declanşarea unei foamete în lunile care vin, conform ONU.

"În prezent, între 20 şi 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate, iar în toamnă numărul ar putea creşte la 70-75 de milioane de tone", a alertat la 6 iunie preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară era al patrulea exportator mondial de grâu şi porumb înainte de invazia rusă.

Exporturile de cereale ale Ucrainei prin Polonia şi România se confruntă cu blocaje

Ucraina a stabilit două rute, prin Polonia şi România, pentru a exporta cereale şi a evita o criză alimentară globală, dar blocajele au încetinit livrările, a declarat duminică ministrul adjunct de externe de la Kiev, citat de Reuters. Dmytro Senik a declarat că securitatea alimentară globală este în pericol deoarece invazia Rusiei în Ucraina a oprit exporturile de cereale din Marea Neagră ale Kievului, provocând penurii generalizate şi creşterea preţurilor.

Ucraina este al patrulea mare exportator de cereale din lume şi spune că are aproximativ 30 de milioane de tone de cereale depozitate, pe care încearcă să le exporte pe cale rutieră, fluvială şi feroviară. Ucraina se află în discuţii cu statele baltice pentru a adăuga un al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a declarat Senik.

El nu a oferit detalii despre cât de mult grâu a fost deja transportat sau va fi transportat prin aceste rute. "Aceste rute nu sunt perfecte pentru că se creează anumite blocaje, dar facem tot posibilul să le dezvoltăm", a declarat el pentru Reuters, în marja unui summit asiatic de securitate din Singapore. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel