Google oferă asistență dermatologică. Un nou instrument de inteligență artificială care poate preveni cancerul de piele
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Google oferă asistență dermatologică. Un nou instrument de inteligență artificială care poate preveni cancerul de piele  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Google oferă asistență dermatologică. Un nou instrument de inteligență artificială care poate preveni cancerul de piele / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un nou instrument de inteligență artificială al Google poate ajuta oameni să detecteze afecțiunile de piele.

Google a dezvăluit un instrument care folosește inteligența artificială pentru a ajuta la depistarea stării pielii, a părului și a unghiilor, pe baza imaginilor încărcate de pacienți. Un test al „instrumentului de asistență dermatologică”, prezentat la conferința anuală a dezvoltatorilor gigantului tehnologic, Google IO, ar trebui să fie lansat în cursul acestui an, potrivit reprezentanților.

Aplicația a primit un marcaj CE pentru utilizare ca instrument medical în Europa.

Noul instrument poate ajuta la prevenirea cancerului de piele

Un expert în cancer a spus că progresele inteligenței artificiale ar putea permite medicilor să ofere tratament mai adaptat pacienților. AI poate recunoaște 288 de afecțiuni ale pielii, dar nu este conceput pentru a fi un substitut pentru diagnosticul și tratamentul medical, a mai precizat acesta.

A fost nevoie de trei ani pentru a fi dezvoltat și a fost calibrat la un set de date de 65.000 de imagini de piele cu afecțiuni diagnosticate, precum și milioane de imagini care prezintă urme despre care oamenii erau îngrijorați și mii de imagini ale pielii sănătoase, în toate nuanțele și tonurile. Pe lângă utilizarea imaginilor, aplicația solicită, de asemenea, pacienților să răspundă la o serie de întrebări online.

Aceasta se bazează pe instrumentele anterioare dezvoltate de Google pentru a învăța să identifice simptomele anumitor tipuri de cancer și tuberculoză. Totuși, în prezent, niciunul dintre aceste instrumente nu este aprobat ca alternativă la diagnosticul uman.

Google a mai precizat că există aproximativ 10 miliarde de căutări în fiecare an pe motorul său de căutare pentru probleme ale pielii, părului și unghiilor. Google consideră această inteligență artificială mai bună decât căutarea personală a informațiilor. Totodată, medicii și dezvoltatorii implicați au spus că inteligența artificială a fost optimizată pentru a evita condițiile „alarmante sau înfricoșătoare”, cum ar fi cancerul de piele. Totuși, unii oameni vor fi sfătuiți să verifice ceva care se va dovedi a fi benign, notează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel