Google este obligată să plătească daune morale pentru defăimarea unui politician din Australia
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Google e bună de plată / Foto: Unsplash
Google e bună de plată / Foto: Unsplash
Curtea federală a Australiei a ordonat companiei Google să plătească peste 466.000 de euro unui politician australian care a fost defăimat în videoclipurile unui actor comic, găzduite pe platforma YouTube.

În 2020, pe când era adjunct al premierului din New South Wales, politicianul în cauză, John Barilaro, a fost luat în vizor de un umorist australian, cunoscut sub pseudonimul "friendlyjordies". În videoclipurile postate pe YouTube, acesta l-a acuzat de corupţie, imitându-i accentul italian, notează Agerpres. În faţa tribunalului, fostul politician de rang înalt s-a arătat vizibil marcat la vizionarea unuia dintre aceste videoclipuri, filmat de comediant într-o vilă de lux pe care alesul o deţinea şi o închiria pe AirBnB. "Sunt traumatizat de toate acestea", a spus Barilaro în timp ce depunea mărturia în instanţă.

La sfârşitul anului 2021, el a încheiat un acord cu "friendlyjordies", al cărui nume real este Jordan Shanks. Acesta a prezentat scuze şi a acceptat să modifice videoclipurile, care au fost vizionate de peste un milion de ori pe YouTube. Judecătorul Steven Rares a decis că Google, proprietarul YouTube, este răspunzător pentru prejudiciul cauzat lui Barilaro începând din decembrie 2020, când avocaţii politicianului au scris gigantului american, cerându-i să elimine videoclipurile ofensive. Magistratul a obligat Google la plata de daune-interese. Potrivit judecătorului, aceste videoclipuri l-au determinat pe Barilaro să se retragă prematur din funcţia sa publică - acesta demisionând din parlament în octombrie 2020 - "şi l-au traumatizat considerabil". Judecătorul Rares a mai estimat că Shanks "a avut nevoie de YouTube pentru a-şi răspândi otrava" şi că Google a fost gata să i se alăture umoristului "pentru a obţine venituri în cadrul modelului său de afaceri".

Comentatorul politic l-a acuzat că „este un escroc corupt”, „a făcut mărturie mincinoasă de nouă ori”, „s-a comportat în aşa fel încât că săvârşind mărturie mincinoasă de nouă ori,  ar trebui să fie închis”, „a dat mită de 3,3 milioane dolari unei companii de carne de vită”, „a votat în mod corupt împotriva unei comisii regale pentru furtul de apă”, „a fost implicat în şantajarea consilierilor pe banii contribuabililor”, „a pus în buzunar milioane de dolari care au fost furaţi de la Consiliul Narrandera Shire ”.Politicianul le-a spus judecătorilor că este traumatizat de toate acestea, iar curtea a considerat conținutul ca fiind hăruire și cyberbullying. John Barilaro a intentat iniţial procesul împotriva comentatorului Jordan Shanks-Markovina, el fiind în calitate de autor al videoclipurilor, apoi împotriva Google, în calitate de editor prin serviciul său YouTube. De asemenea, compania Google este vinovată în această poveste, deoarece nu a eliminat videoclipurile ofensatoare după ce avocații deputatului i-au cerut acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel