Google a blocat conturile fostului guvern din Afganistan
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Google a blocat conturile fostului guvern din Afganistan  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Google a blocat conturile fostului guvern din Afganistan / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Google a blocat mai multe conturi de email ale membrilor din fostul Guvern din Afganistan, pe motiv că există îngrijorări cu privire la posibilele urme digitale lăsate de foștii oficiali și de partenerii lor internaționali.

Numeroase rapoarte au arătat cum baze de date biometrice și baze care conțin statele de plată afgane ar putea fi exploatate de noul regim pentru a-și vâna inamicii, astfel că Google a anunțat că monitorizează situația din Afganistan și că va lua măsuri temporare pentru a securiza conturi considerate relevante. Reprezentanții Google au evitat să spună că blochează conturile membrilor guvernului afgan.

Un angajat al fostului guvern afgan a declarat pentru Reuters că talibanii vor să obțină emailurile foștilor oficiali. Acesta a precizat că la sfârșitul lui august, talibanii i-au cerut să nu șteargă datele de pe serverul ministerului unde lucrează.

"Dacă fac asta, atunci ei vor obține accesul la datele și comunicările oficiale ale fostei conduceri ministeriale", a declarat angajatul, care nu a acceptat și care a fost nevoit din acest motiv să se ascundă din calea talibanilor, scrie digi24.ro

Instituțiile au folosit serverele Google

Puțin peste 20 de departamente din guvernul afgan și unele instituții regionale subordonate au folosit serverele Google pentru a trimite emailuri oficiale, inclusiv Ministerul Finanțelor, Ministerul Industriei, Ministerul Educației și al Minelor, conform registrelor publice. Bazele de date ale guvernului ar putea furniza informații despre angajații fostei administrații, foștii miniștri, contractanți, aliați și parteneri internaționali.

"Ar oferi o bogăție de informații. Doar să ai o listă a angajaților într-un Google Sheet e o mare problemă”, a precizat Chad Anderson, un cercetător în securitate cibernetică.

Mai multe agenții guvernamentale, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe și Președinția, au folosit serviciile de email ale firmei Microsoft, se arată în raportele citate, potrivit Jurnal.md.

Facebook își cere iertare după ce a confundat persoanele de culoare cu primatele

Mulți utilizatori de pe Facebook, care au vizionat recent un videoclip de pe un tabloid britanic cu bărbați de culoare, au văzut un mesaj automat al rețelei sociale care i-a întrebat dacă ar dori să „vadă în continuare videoclipuri despre Primate”, determinând compania să investigheze și să dezactiveze funcția bazată pe inteligență artificială care a cauzat acel mesaj.

Vineri, Facebook și-a cerut scuze pentru ceea ce a numit „o eroare inacceptabilă” și a spus că analizează funcția de recomandare pentru „a împiedica repetarea acestui lucrue”.

Videoclipul, vechi din 27 iunie 2020, a fost publicat de The Daily Mail și a prezentat imagini cu bărbați de culoare în altercații cu civili albi și ofițeri de poliție. Nu avea nicio legătură cu maimuțele sau primatele (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel