Gogoși cu drojdie. Rețeta din 1957
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: captură video YouTube In bucatarie cu Jenny
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: captură video YouTube In bucatarie cu Jenny
Cine poate refuza o porție de gogoși dolofane și aurii, ușor pudrate? Nimeni, îți spunem noi. Dacă vrei o rețetă veche, ca pe vremea bunicii, vezi ce ți-am pregătit mai jos.

Ingrediente

- 500 g făină

- 15 g drojdie proaspătă   

- 1/2 linguriță sare

- puțină esență de vanilie

- puțină coajă de lămâie rasă

- apă cât cuprinde pentru a face o cocă moale

- ulei pentru prăjit gogoșile

- câteva linguri zahăr pudră

Cum se prepară

Din făină, drojdie, sare, vanilie, coajă de lămâie rasă și apă se frământă o cocă moale să se poată lua cu lingura. Se lasă coca să crească. După ce a crescut, se ia cu lingura din cocă, se pun grămăjoare din câte o lingură de cocă într-o tigaie cu ulei bine încins și se prăjesc gogoșile (se procedează ca la gogoșile pripite), potrivit reteteistorice.ro.

Se servesc fierbinți și pudrate cu zahăr.

Vezi și:Prăjitura Cenușăresei. Rețeta veche din 1965

BONUS: Prăjitură ardelenească. Rețeta veche din 1943

Ingrediente

Aluat:

250 g unt
100 g zahăr pudră
350 g făină
1 gălbenuş de ou
puţină esenţă de vanilie
puţină sare

Umplutură:

8 ouă
180 g zahăr pudră
zeama de la o jumătate de lămâie
2 linguri pesmet
3 linguri griș
300 g smântână
100 g stafide
puţină sare

Alte ingrediente:

- puţin unt şi puţină făina pentru uns şi tapetat tava

- zahăr pentru pudrat prăjitura

Cum se prepară

Se frământă aluatul din 250 g unt, 100 g zahăr pudră, 350 g făină, 1 gălbenuş de ou, puţină vanilie şi puţină sare. Se lasă, apoi, la frigider, pentru aproximativ 30 minute, să se întărească puţin.

Se bat bine 8 gălbenuşuri de ou cu 180 g zahăr pudră. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, 2 linguri pesmet, 3 linguri de griș, 300 g smântână, 100 g stafide şi spuma de la cele 8 albuşuri (când se adaugă spuma de albuş, se amestecă foarte ușor compoziţia cu o lingură, până când este încorporată întreaga spumă în compoziţie), potrivit reteteistorice.ro.

Se ia aluatul de la frigider şi se împarte în două. Se întinde prima foaie de aluat, care se pune într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se pune umplutura peste aluat (într-un strat uniform). Se întinde a doua foaie de aluat şi se pune peste umplutură, în tavă

Se înţeapă prăjitura cu o furculiţă din loc în loc şi se pune tava la cuptor pentru aproximativ 40 minute (până când se rumeneşte frumos). Când e gata, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și se taie în tavă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel