GOGONELE murate pentru iarnă. REȚETA care-ți iese 100%. Acest SECRET îți asigură reușita
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Gogonele murate sunt delicioase alături de diferite mâncăruri. Iată cum se pun la borcan. 

Ingrediente

- gogonele
- morcovi
- rădăcină de hrean (frunze de hrean)
- boabe muştar (opţional)
- boabe piper (opţional)
- usturoi
- ardei iuţi
- frunze de ţelină
- mărar uscat
- apă
- sare

Vezi și: Compot de struguri. Rețeta delicioasă de sezon. Să nu-ți lipsească din cămară, la iarnă!

Cum se prepară

Spălăm gogonelele, morcovii şi ţelina.Tăiem morcovii rondele sau fâşii şi curăţăm usturoiul. Pregătim borcane curate şi pe fundul acestora punem frunze de ţelină şi mărar, după care începem să aşezăm gogonelele, încercând să le potrivim în aşa fel încât să stea cât mai înghesuite.

Punem întâi un rând şi apoi continuăm cu altul până sus. În golurile dintre acestea putem pune şi morcovi mici întregi sau felii de morcov precum şi alte bucăţi de legume pe care dorim să le murăm. Când am terminat de aşezat totul în borcane punem deasupra un cățel - doi de usturoi şi un ardei iute întreg sau chiar bucăţi, în funcţie de cât de mare este borcanul, scrie lecturisiarome.ro.

Adăugăm şi frunze verzi de ţelină, tije uscate de mărar şi frunze verzi de hrean sau rădăcină de hrean tăiată fâşii. Opţional, putem adăuga şi condimente cum ar fi boabe de piper, boabe de muştar sau boabe de coriandru. Punem sub borcane un obiect de metal, un grilaj sau lama unui cuţit pentru a împiedica posibila deteriorare a acestuia când vom care turnam saramura clocotită. 

Aproximăm cantitatea de apă necesară pentru a umple borcanele şi adăugăm sare mare, grunjoas, specială pentru murături (FĂRĂ iod!), în funcţie de câtă apă avem. Se pun 20 de grame de sare (o lingură) la un kilogram de apă. Punem soluţia pe foc şi lăsăm să dea două-trei clocote, după care dăm vasul cu saramura deoparte. Aşa fierbinte cum este începem să o turnăm în fiecare borcan astfel încât să ajungem până la limita de sus a gurii borcanului şi să acopere de tot gogonele murate

Lăsăm borcanele aşa cum sunt puse, fără să le închidem cu capacele, până a doua zi, când vărsăm din saramură o cantitate potivită astfel încât să mai rămână în borcan până unde începe gâtul acestuia. Închidem cu capace, întoarcem borcanele invers ca să verificăm saramura să nu cumva să curgă. Le agităm de două-trei ori, după care le punem la păstrare în loc întunecos şi răcoros până când le vom consuma.

Unul din secretele rețetei: cele mai bune gogonele murate vor fi cele uşor roşiatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel