GLOBURILE DE AUR 2015: "Birdman", marele favorit-VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Noaptea de duminică, peste Ocean,  este dedicată decernării Globurilor de Aur, a doua distincţie ca importanţă din cinematografia americană după Oscaruri.  "Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman" este marele favorit.  Evenimentul va fi prezentat pentru al treilea an consecutiv de actriţele de comedie Tina Fey şi Amy Poehler.

Această dramă cu accente comice regizată de cineastul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu, despre un fost actor din filme cu supereroi care vrea să regăsească gloria de odinioară cu ajutorul unui spectacol de teatru, a primit cele mai multe nominalizări în acest an la Globurile de Aur, trofee decernate de Asociaţia presei străine din Hollywood (HFPA), informează AFP.

Filmul, turnat aproape integral într-un teatru de pe Broadway, îl are în rolul principal pe Michael Keaton, alături de Emma Stone, Edward Norton şi Naomi Watts, şi va concura la şapte categorii de premii, inclusiv "cel mai bun film-comedie", "cel mai bun actor în rol principal" şi pentru rolurile de interpretare secundare.

Totuşi, experţii în cinema sunt mai puţin siguri în 2015 în privinţa previziunilor lor decât au fost anul trecut, când filmul "12 ani de sclavie" avea un avans considerabil în faţa concurenţilor săi din acel an. Lungmetrajul citat a câştigat Globul de Aur pentru cea mai bună dramă şi Oscarul pentru cel mai bun film, în timp ce "Ţeapă în stil american/ American Hustle" s-a impus la categoria "cel mai bun film-comedie".

Citește și: Globurile de Aur şi-au desemnat câştigătorii. Colin Firth şi Natalie Portman, cei mai buni actori - GALERIE FOTO

În acest an, "Birdman" are ca rivali în categoria comediilor peliculele "Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel", de Wes Anderson, "În inima pădurii/ Into The Woods", de Rob Marshall, "Pride", de Matthew Warchus, şi "Sf. Vincent/ St. Vincent", de Theodore Melfi.

În categoria dedicată dramelor, "12 ani de copilărie/ Boyhood", de Richard Linklater, un film unic în genul său, turnat pe parcursul a 12 ani, ce prezintă maturizarea unui băiat care devine bărbat, şi "The Imitation Game. Jocul codurilor" se află în frunte, cu cinci nominalizări fiecare, însă "cursa este strânsă", pentru că şi ceilalţi concurenţi - "Selma", "The Theory of Everything" şi "Foxcatcher" - sunt foarte puternic, afirmă Tom Nunan, producător şi profesor de film la UCLA School of Theatre Film and Television.

Globurile de Aur sunt decernate pe baza voturilor exprimate de cei 93 de membri ai HFPA, în timp ce Oscarurile, considerate cele mai prestigioase recompense din cinematografia americană, sunt decise de voturile celor peste 6.000 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Science).

"Birdman" a primit deja cele mai multe nominalizări la SAG Awards, premiile decernate de Sindicatul actorilor americani, face parte, de asemenea, dintre lungmetrajele nominalizate de Sindicatul producătorilor americani (PGA) şi a fost nominalizat la Independent Spirit Awards.

În ceea ce îi priveşte pe actori, Steve Carell, un celebru actor de comedie, a făcut în 2014 un viraj la 180 de grade şi a interpretat un rol dramatic în "Foxcatcher", cel al miliardarului criminal John DuPont. El îl are ca principal contracandidat pe Benedict Cumberbatch, care îl interpretează în "The Imitation Game. Jocul codurilor" pe Alan Turing, matematicianul britanic care a descifrat sistemul de codare folosit de trupele naziste în Al Doilea Război Mondial pentru a transmite mesaje importante.

Jake Gyllenhall ("Prădător de noapte/ Nightcrawler"), David Oyelowo, care îl interpretează pe Martin Luther King în "Selma", şi Eddie Redmayne, în rolul astrofizicianului Stephen Hawking în "The Theory of Everything", se află la rândul lor în cursa pentru câştigarea Globului de Aur în această categorie.

Citește și: Modă de Oscar: Toate toaletele actrițelor care au câștigat premiul

În privinţa actriţelor, Julianne Moore este nominalizată atât la categoria "cea mai bună actriţă într-un film-comedie" cu rolul din "Hărţi către stele/ Maps to the Stars", cât şi pentru un rol dramatic, care i-a permis o interpretare plină de fineţe în filmul "Still Alice", în care joacă rolul unei femei care suferă de maladia Alzheimer.

Jennifer Aniston a fost nominalizată şi ea la categoria "cea mai bună actriţă într-un film-dramă" cu rolul din "Cake", alături de Felicity Jones, interpreta soţiei lui Stephen Hawking în "The Theory of Everything", Rosamund Pike ("Fata dispărută/ Gone Girl") şi Reese Witherspoon ("Wild").

În domeniul producţiilor de televiziune, mini-seria "Fargo" a primit cele mai multe nominalizări - cinci - şi este urmată de serialul "True Detective", cu patru nominalizări.

"Girls", "Jane the Virgin", "Orange Is The New Black", "Silicon Valley" şi "Transparent" vor concura la categoria "cel mai bun serial-comedie", în timp ce producţiile de televiziune "The Affair", "Downton Abbey", "Urzeala tronurilor/ Game of Thrones", "The Good Wife" şi "House of Cards" au fost nominalizate la categoria "cel mai bun serial-dramă".

Cea de-a 72-a gală de decernare a Globurilor de Aur va avea loc în noaptea de duminică spre luni la hotelul Hilton din cartierul Beverly Hills din Los Angeles. (Sursa: Mediafax)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel