Data publicării:
Și milionarii migrează - O nouă ordine globală a celor mai bogați oameni. Top 10 țări care câștigă și pierd milionari în 2022
Un tsunami de capital privat a părăsit Rusia și Ucraina, Marea Britanie și-a pierdut coroana de centru al bogăției, iar SUA se estompează rapid din rolul de magnet pentru bogații lumii. Asta în timp ce Emiratele Arabe Unite le vor depăși prin atragerea celor mai mari fluxuri nete de milionari la nivel global în 2022.
Raportul trimestrului al doilea, publicat de firma de consultanță în investiții Henley & Partners, prezintă cele mai recente intrări și ieșiri nete proiectate pentru 2022 ale milionarilor în dolari americani, prognozate de New World Wealth.
Firma este singura companie independentă cunoscută de cercetare a averii care urmărește sistematic tendințele internaționale de migrare a averii private în ultimul deceniu.
Cifrele migrației milionarilor se concentrează numai asupra persoanelor care dețin averi mai mari de 1 milion USD
Conform celui mai recent raport Henley Global Citizens, care urmărește tendințele de migrare a investițiilor și a bogăției private la nivel mondial, după cum era de așteptat, Rusia a suferit cea mai mare emigrare de milionari în ultimele șase luni, cu ieșiri nete estimate de 15.000 de milionari până la sfârșitul anului 2022.
Invazia Rusiei conduce, la rândul său, la o creștere drastică a milionarilor care au părăsit Ucraina, despre care se preconizează că va suferi cea mai mare pierdere netă din istoria țării - 2.800 de milionari.
Top 10 țări care câștigă și pierd milionari în 2022
Cifrele de prognoză din Raportul Henley Global Citizens arată că în primele 10 țări, în ceea ce privește fluxurile nete de milionari în 2022 - de intrări, vor fi Emiratele Arabe Unite, Australia, Singapore, Israel, Elveția, SUA, Portugalia, Grecia, Canada și Noua Zeelandă.
De asemenea, se așteaptă să se mute un număr mare de milionari în: Malta, Mauritius și Monaco.
Dr. Juerg Steffen, CEO Henley & Partners, spune că migrația milionarilor a fost o tendință în creștere în ultimul deceniu până când, de înțeles, a scăzut în 2020 și 2021 din cauza pandemiei de Covid-19.
”Prognoza pentru 2022 reflectă un mediu extrem de volatil la nivel mondial. Până la sfârșitul anului, se așteaptă ca 88.000 de milionari să se fi mutat în țări noi, cu 22.000 mai puțini decât în 2019, când s-au mutat 110.000. Anul viitor, se preconizează cele mai mari fluxuri de migrație a milionarilor înregistrate – 125.000 – pe măsură ce investitorii înstăriți și familiile lor se pregătesc cu seriozitate pentru noua lume post-Covid, cu o rearanjare a ordinii globale, care nu a fost încă dezvăluită, și amenințarea actuală a schimbărilor climatice ca fundal constant”, a declarat Dr. Juerg Steffen.
Migrația milionarilor indică sănătatea unei economii
Andrew Amoils, șeful de cercetare la New World Wealth, spune că cifrele migrației milionarilor sunt un barometru excelent pentru sănătatea unei economii. ”Persoanele bogate sunt extrem de mobile, iar mișcările lor pot oferi un semnal de avertizare timpurie asupra tendințelor viitoare ale țării. Țările care atrag indivizi și familii bogate să migreze pe țărmurile lor tind să fie robuste, cu rate scăzute ale criminalității, cote de impozitare competitive și oportunități de afaceri atractive”, declară acesta.
Marea Britanie și SUA – cei puternici cad
Conform celor mai recente date, destinațiile care au atras în mod tradițional investitori bogați își pierd strălucirea. Marea Britanie, odată prezentată drept centrul financiar mondial, continuă să înregistreze o pierdere constantă de milionari, cu ieșiri nete de 1.500 estimate pentru 2022.
Această tendință a început acum 5 ani, când votul pentru Brexit și creșterea taxelor au făcut ca mai mulți milionari să părăsească țara. Regatul Unit a suferit o pierdere totală netă de aproximativ 12.000 de milionari din 2017.
Atracția altui gigant financiar, SUA, se diminuează și ea rapid. America este mult mai puțin populară în rândul milionarilor migranți astăzi decât înainte de Covid, probabil din cauza amenințării cu taxe mai mari.
Totuși țara atrage în continuare mai mulți milionari decât pierde din cauza emigrației, cu un flux net (de intrări) de 1.500 proiectat pentru 2022, deși aceasta este o scădere uluitoare de 86% față de nivelurile din 2019, când a înregistrat un flux net (de intrări) de 10.800 de milionari.
Ascensiunea stelară a Emiratelor Arabe Unite- centru al bogăției
Prin contrast, Emiratele Arabe Unite au devenit centrul unui interes intens în rândul investitorilor bogați și se așteaptă să înregistreze cele mai multe intrări de milionari la nivel global în 2022, cu previziuni de 4.000 - o creștere de 208% față de fluxul net de 1.300 din 2019.
Acest lucru reflectă creșterea remarcabilă a țării în clasamentul Henley Passport Index în ultimul deceniu, deoarece s-a concentrat pe atragerea turismului și a comerțului prin implementarea unei succesiuni de scutiri reciproce de viză.
Emiratele Arabe Unite fac acum același lucru cu abordarea sa competitivă și agilă de a adapta reglementările de imigrare pentru a atrage bogăția privată, capitalul și talentul.
Misha Glenny, un jurnalist premiat și fost corespondent BBC, spune că rușii înstăriți care încearcă să scape de impactul sancțiunilor devastatoare occidentale asupra țării lor au început să se mute în Emiratele Arabe Unite și Israel în număr mare.
”Un model de bază era deja detectabil înainte de invazia Ucrainei. Cu mult înainte de impunerea de sancțiuni asupra sistemului bancar rus, a existat un tsunami de capital care a părăsit țara, în mare parte determinat de stilul de guvernare din ce în ce mai capricios al președintelui Vladimir Putin și de cerințele sale de loialitate adresate rușilor bogați și clasei mijlocii. Ei au suferit acum presiuni suplimentare din partea multor țări occidentale, cum ar fi Marea Britanie, unde și-au făcut anterior casele”, a declarat Glenny.
Israel, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, printre marii câștigători
După cum subliniază Glenny, intrările nete de milionari sunt în creștere în Israel, cu o cifră de 2.500 prognozată pentru 2022 - o creștere semnificativă de 79% față de 2019.
Australia, performantă pe termen lung, atrage în mod constant un număr mare de milionari. New World Wealth estimează că peste 80.000 de milionari în dolari americani s-au mutat în țară în ultimii 20 de ani. În 2022, fluxul net este de așteptat să fie de 3.500 – al doilea cel mai mare la nivel global.
Noua Zeelandă vecină este de așteptat să primească un aflux net de 800 de milionari în 2022, iar principalul centru de prosperitate al Asiei, Singapore, continuă să atragă milionari, fiind așteptate intrări nete de 2.800 - o creștere prolifică de 87% față de cifra din 2019 de 1.500.
China, Hong Kong, India, Brazilia printre cei mai mari perdanți
Emigrarea bogăției începe să rănească în China, fiind așteptate ieșiri nete de 10.000 de milionari în 2022.
În Hong Kong, plecările milionarilor continuă, deși într-un ritm mai lent, cu ieșiri nete de milionari estimate de 3.000 în 2022 (o scădere de 29% față de 2019).
Exodul milionar al Braziliei se intensifică, fiind prognozate ieșiri nete de 2.500 de milionari – în creștere cu 79% față de 2019. Se așteaptă ca India să sufere o pierdere netă de aproximativ 8.000 de milionari în 2022, în creștere cu 14% față de 2019, când pierderea netă a fost de 7.000.
Cu toate acestea, India produce mult mai mulți milionari noi decât pierde din cauza migrației în fiecare an.
Prof. Trevor Williams, fost economist șef la Lloyds Bank Commercial, spune că economiile emergente vor avea un boom în următorul deceniu:
”Pe măsură ce economia mondială crește, economiile din Africa, America Latină și din alte părți din Sudul Global ajung din urmă cu economiile cu venituri mari. Și așa cum arată acest raport, ei vor vedea un număr mai semnificativ de milionari și miliardari în următorul deceniu. De exemplu, se estimează că numărul de milionari din Sri Lanka va crește cu 90% până în 2031, în timp ce creșterea milionară a Indiei și Mauritius este prognozată la 80%, iar cea a Chinei la 50%, față de 20% în SUA și 10% în Franța, Germania, Italia și Marea Britanie.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News