Data actualizării:
Data publicării:

Glifosatul, erbicidul INTERZIS în SUA, folosit în România. REACȚIA Ministerului Agriculturii

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Politica
WhatsApp

Glifosatul, erbicidul considerat cancerigen de o instanță din SUA, este folosit și în România, în grădini și locuri publice. Iată cum a reacționat Ministerul Agriculturii.

Alegeri prezidentiale 2024

Glifosatul, substanța declarată cancerigenă de o instanță din Statele Unite ale Americii, devine din nou o controversă la nivel mondial, după ce autoritățile au decis ca o cunoscută companie farmaceutică să plătească o sumă uriașă drept despăgubiri, pentru efectele cancerigene ale produsului. 

Astfel, Glifosatul este o substanță utilizată des atât în agricultură, cât și în spații recreative precum parcuri și grădini pentru împiedicarea dezvoltării buruienilor și a insectelor. 

Cum a reacționat Ministerul Agriculturii

Pentru că acest erbicid este folosit și în România, Ministerul Agriculturii a oferit un punct de vedere asupra controversatului subiect și susține că glifosatul nu are efecte toxice asupra sănătății organismului uman.

„În Uniunea Europeană, substanța activă glifosat este autorizată pentru utilizarea în produsele de protecție a plantelor încă din anul 2002. Conform Regulamentului (UE) nr. 2324/2017 substanța activă glifosat a fost reînnoită pentru o perioadă de încă 5 ani până la data de 15/12/2022. Discuțiile științifice de la nivelul autorităților europene (EFSA, ECHA) și a statelor membre implicate în procesul de reînnoire și reevaluare a substanței active glifosat au arătat că pe baza dovezilor științifice disponibile, acesta nu prezintă un potențial risc genotoxic. Atunci când glifosatul este utilizat în mod corespunzător, nu se pot produce efecte inacceptabile asupra sănătății umane sau animale și asupra mediului", a precizat MADR pentru B1 TV. 

”De asemenea, produsele de protecție a plantelor pe bază de glifosat se utilizează ca erbicide pentru combaterea buruienilor în toate culturile însămânțate sau transplantate, cereale, plante oleaginoase, vii și livezi. Pe lângă utilizările din agricultură, erbicidele care conțin glifosat sunt folosite pentru a combate buruienile din zonele de cedare a trecerii din intersecții, de pe marginea drumurilor, a căilor ferate sau din zonele din jurul locuințelor, cum ar fi trotuarele și grădinile", a completat MADR, citează b1.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel