Data actualizării:
Data publicării:

Glanda tiroidă. De ce apare gușa, analize și tratamente recomandate

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Glanda tiroidă are un rol esențial în buna funcționare a organismului nostru pe tot parcursul vieții, inclusiv în perioada intrauterină.

Despre cum funcționează glanda tiroidă, când apar tulburările la nivelul acesteia, cum se manifestă principalele disfuncții tiroidiene și cum se tratează explică, pentru DC News, dr. Raluca Muntean, medic specialist endocrinologie, competență ecografie endocrină, de la Clinica de Diagnostic Gral.

DC News: Care este rolul glandei tiroide în organism?

Dr. Raluca Muntean: Tiroida, prin hormonii tiroidieni secretați, are multiple roluri în organism. Hormonii tiroidieni sunt importanți in utero, pentru dezvoltarea creierului fetal (deci este obligatoriu ca toate gravidele să își monitorizeze funcția tiroidiană preconcepție și în timpul sarcinii) și ex utero - rol extrem de important de-a lungul întregii vieți. De exemplu, în primii 3 ani de viață joacă un rol important în procesul de mielinizare al sistemului nervos, în copilărie ajută la învățare (puterea de concentrare, memorare) și la creșterea în înălțime, iar la persoanele de vârsta a treia, hormonii tiroidieni au rol în prevenția demenței. 

(w670)

DC News: Care sunt semne care ar trebui să ne trimită la endocrinolog?

Dr. Raluca Muntean: Tiroida „leneșă” (hipotiroidismul) poate prezenta semne și simptome fruste, gen scăderea puterii de concentrare, scade capacitatea de memorare, scade toleranța la frig (pacienții nu mai tolerează frigul și preferă căldura); mai pot apărea: creșterea în greutate, creșterea colesterolului seric, poate apărea anemia. Pulsul poate fi scăzut. În cazul funcției în exces (hipertiroidismul), semnele și simptomele sunt de obicei mai dramatice, gen palpitații, scădere în greutate cu apetit alimentar păstrat, tremor al mâinilor, stare de agitație, nervozitate, insomnii, dificultăți la urcatul scărilor etc. Ar putea să apară și semne și simptome oculare (durere oculară, inflamația conjunctivei sau a pleoapelor etc.).

DC News: Când apare așa-numita gușă și de ce?

Dr. Raluca Muntean: „Gușa endemică” reprezintă un termen utilizat pentru a descrie mărirea de volum a tiroidei, la persoanele ce locuiesc în zonele cu deficit de iod (gen Himalaya, zonele muntoase înalte). În România, odată cu introducerea legii cu iodarea universală a sării, țara noastră nu mai este considerată o țară cu deficit de iod, ci o țară cu aport suficient de iod, deci cazurile de gușă endemică, generată de deficitul de iod sunt practic inexistente.

DC News: Ce analize sau investigații sunt necesare pentru tiroidă?

Dr. Raluca Muntean: Consultul la medicul specialist de endocrinologie este cel ce orientează planul de investigații. Se pot face analize de sânge (TSH, freeT4), ecografia tiroidiană, scintigrafia tiroidiană, puncția tiroidiană cu ac fin etc.

DC News: Cum se tratează tulburările tiroidiene? 

Dr. Raluca Muntean: Tratamentul este individualizat. Pentru tiroida „leneșă”/hipotiroidism se vor utiliza hormoni tiroidieni (T4 - levotiroxină cel mai frecvent utilizată, sau combinații T3+T4, sau combinații de iod + T4 etc.). Pentru hipertiroidism se pot utiliza ca primă intenție antitiroidienele de sinteză (tiamazol, carbimazol, propiltiouracil), cu atenta supraveghere a hemoleucogramei și a probelor de ficat TGO și TGP. Se mai poate utiliza carbonatul de litiu ca alternativă medicamentoasă. Mai pot fi necesare radioiodoterapia sau cura chirurgicală a tiroidiei. Dacă există semne că este prezentă autoimunitatea tiroidiană, se vor utiliza preparatele cu Seleniu 100 mcg/zi.

DC News: Ce le recomandați oameni pentru protejarea tiroidei?

Dr. Raluca Muntean: Ținând cont de rolul extrem de imporatnt al tiroidei în dezvoltarea, maturarea și funcționarea creierului, este necesară monitorizarea funcției tiroidiene înainte de a rămâne gravidă și în timpul sarcinii, și ideal o dată pe an după primul an de viață și corecția promptă a anomaliilor tiroidiene. O categorie aparte, care trebuie să își monitorizeze funcția tiroidiană o reprezintă femeile aflate în primul an postpartum (după naștere), când tiroida poate funcționa anormal, putând determina sau accentua depresia postpartum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel