Fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii, Mark Gitenstein, a formulat pe un blog al diplomaților americani, un set de priorități referitoare la relațiile bilaterale cu România, adresat secretarului de stat american, John Kerry, informează adevarul.ro. Lista include puncte legate de scutul de la Deveselu, vizele, dar și alegerile procurorilor-șefi de la Direcția Națională Anticorupțieși Parchetul General.
Mark Gitenstein amintește despre evenimentele din vara anului 2012, unde a avut o luare de poziției mult dezbătută în spațiul public din România, și spune că ”în ciuda rapoartelor recente ale UE şi ale Comisiei de la Veneţia, care critică incidentele din ultimul an, adevărata lecţie a crizei de vara trecută este că reformele aplicate sistemului judiciar, procuraturii şi poliţiei încep să funcţioneze”.
„Nu există nicio altă ţară în Balcani, sau poate chiar în întreaga regiune a Mării Negre, unde să existe o valoare mai ridicată a angajamentului secretarului Kerry. Românii sunt pro-americani entuziaşti“, îşi începe Gitenstein adresa către Kerry.
Una dintre prioritățile despre care vorbește Gittenstein se referă la scutul de la Deveselu, despre care fostul ambasador la București spune că este o parte importantă a Alianței Atlantice și a implicării României în aceasta.
Procurorii-șefi - persoane credibile, competente și cu experiență
Subiectul sensibil al imixtiunilor politice în justiție nu a fost uitat de diplomatul american, care îi vorbește lui John Kerry despre menținerea statului de drept și inițiativele anticorupție. ”Dacă nu ar fi fost implementate reformele cerute de UE prin Mecanismul de Cooperare şi Verificate (MCV), nu ar fi existat instituţii capabile să reziste forţelor politice puternice îndreptate către ele. În final, spre meritul premierului Victor Ponta, el şi sistemul judiciar s-au conformat cu dispoziţiile Constituţiei şi statul de drept a fost menţinut”, spune Mark Gittenstein.
Fostul ambasador notează că baza relațiilor bilaterale SUA-România trebuie să fie respectarea referințelor stabilite în ultimul raport al Mecanismului De Verificare și Cooperare, dar și în pactul de coabitare dintre premier și președinte. ”Prima şi cea mai importantă dintre acestea este numirea unor persoane credibile, competente şi cu experienţă pentru funcţiile de procuror-general şi procuror anticorupţie”, mai scrie diplomatul.
Mark Gittenstein recomandă și eliminarea vizelor pentru SUA, explicând că românii nu doresc doar să meargă în America, ci vor să învețe și să se folosească de experiențele americanilor, pe care să le aplice în România.
Totodată, Nancy Baker, fostul ambasador american în Ungaria, a scris pe același blog o listă de recomandări pentru secretarul de Stat John Kerry, în legătură cu o pericolele care amenință democrația maghiară. ”Este foarte important ca SUA să sublinieze în relaţiile bilaterale cu Ungaria că noi promovăm valori precum libertatea religioasă, independenţa sistemului judiciar şi libertatea presei”, a punctat Brinker.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News