GISC Bârlad acuză USL-ul de trădare, referitor la exploatarea gazelor de șist
După ce Victor Ponta a anunțat că
Victor Ponta anunța la jumătatea lunii decembrie, la Realitatea TV, că negocierile cu Chevron, privind explorarea şi explotarea gazelor de șist din Marea Neagră, vor reprezenta un punct de interes pentru viitorul Guvern, în contextul în care România întreprinde eforturi în încercarea de a găsi noi surse de energie, atât pentru a-și reduce dependența de importurile de gaze rusești, cât și pentru a compensa declinul natural al producției interne de hidrocarburi din surse tradiționale.
După declarațiile premierului, care insinua că și-ar dori "Oltchimul său, cu gaze ieftine, de șist", GISC Bârlad a acuzat USL-ul de trădare, argumentând că în campania electorală pentru alegerile locale, Uniunea a promis că va lupta contra extragerilor gazelor de șist prin fracturare hidraulică. Unul dintre liderii GISC Bârlad, Neculai Rotaru, s-a declarat revoltat de spusele premierului, motivând că USL-ul s-a folosit de subiect exploatării gazelor de șist în campania electorală pentru alegerile locale, susținând că PDL-ul vrea "să omoare populația“ prin folosirea metodei de fracturare hidraulică. Neculai Rotaru a spus că declarațiile premierul ar putea fi parte din angajamentele "Actului Coabitării". "Este foarte posibil ca în acest document (Actul Coabitării - n.r.) să fie stipulat angajamentul noilor câștigători ai alegerilor de a respecta toate obligațiile și angajamentele luate de președintele Băsescu și guvernele anterioare, inclusiv cele legate de licențele de exploatare a gazelor de șist. Iată de ce, imediat, a ieșit premierul și a făcut această declarație. Este prea logic ca să nu fie adevărat. Astfel, cei interesaţi, s-au asigurat că exploatarea bogățiilor României se vor realiza conform planurilor, chiar dacă alții au venit la guvernare", a declarat Neculai Rotaru pentru Adevărul.
Reprezentanții GISC Bârlad au mai adăugat că taberele USL și ARD și-au schimbat la 180 de grade perspectiva asupra extracției gazelor de șist prin fracturare hidraulică, deoarece, înainte de alegerile locale, în Parlament a ajuns o lege prin care să fie interzisă fracturarea hidraulică pe teritoriul României. Legea nu a trecut mai departe de Senat, întrucât, după alegerile locale, "senatorii USL, cu excepția a 6 dintre ei, au votat împotriva legii, iar senatorii PDL, peste 50%, au votat pentru această lege".
În contextul dat, GISC Bârlad a declarat că se va opune prin orice mijloace metodei fracturării hidraulice, adresând plângeri către toate organismele naționale și internaționale pe drepturile omului și cetățeanului. Grupul a adăugat că va continua procesul în instanță intentat statului român care, prin licenţele acordate, "condamnă la moarte cetățenii din zonele unde s-ar începe explorarea și apoi exploatarea gazelor de şist".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News