Data publicării:

Gîrbovan (UNJR): Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, protejată politic

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, susţine că Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori, este 'protejată politic'.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, susţine că Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori, care urmează să fie înfiinţată în cadrul Parchetului General, este 'total protejată de orice decizie a vreunui om politic'.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Dana Gîrbovan face referire în legătură cu propunerea UNJR trimisă Comisiei parlamentare conduse de Florin Iordache de înfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

"Contrar tuturor sloganurilor pe care le-au vehiculat unii şi alţii din politică sau presă că prin această secţie Justiţia va fi capturată de politic, se poate vedea că această secţie este total protejată de orice decizie a vreunui om politic. Dacă numirile în poziţia de procuror general sau procurori şefi direcţii sunt făcute cu vădit aport politic (propunerea e făcută de ministrul Justiţiei, iar numirea de preşedinte), în cazul acestei secţii numirea procurorului şef se face de către plenul CSM. De asemenea, tot plenul CSM numeşte şi procurorii care vor activa în această secţie. Numirea se face în urma unei proceduri total transparente, incluzând un interviu transmis în direct. Baza de selecţie este dintre procurorii cu 18 ani vechime, cu minim grad de curte de apel. Vechimea şi gradul vor aduce plus de profesionalism şi experienţă. În evaluarea acestora va conta activitatea anterioară, inclusiv numărul de achitări, restituiri, condamnări, modul în care şi-au condus anchetele", scrie Dana Gîrbovan.

Preşedintele UNJR mai arată că numirea procurorilor în această secţie va fi pentru o durata de 3 ani, cu posibilitatea renumirii o singură dată.

"Pentru a spori garanţiile de independenţă ale procurorilor, aceasta secţie va face numai urmărirea penală, urmând ca reprezentarea în instanţă să fie făcută, în funcţie de situaţie, de către procurori de la parchetele de pe lângă curţile de apel sau secţia judiciară a Parchetului de pe lângă ÎCCJ. O astfel de structură, total protejată de orice numire ori decizie politică, va oferi garanţii sporite de independenţă nu doar judecătorilor, ci şi procurorilor", spune Gîrbovan.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel