Ingrediente
- 500 g fasole - giganţi (fasole de Lima)
- 4 cepe
- 200 ml ulei de măsline
- 100 g pastă de tomate
- sare, piper negru, chimen (după gust)
Cum se prepară
Se curăţă fasolea de corpuri străine (pietricele, resturi vegetale etc), se spală şi se pune la fiert, într-o oală, pentru 45 de minute. Epifanie Mylopotamitul recomandă ca apa în care punem fasolea la fiert să fie rece, căci altfel rezultatul final este în bună parte compromis, scrie adevarul.ro. Se ia fasolea de la foc şi se scurge. Se poate scurge fasolea şi de două ori (după 30 şi după 45 de minute de fierbere), însă monahul grec este convins că ajunge şi o singură dată. Se curăţă, se spală şi se taie mărunt ceapa.
Se pun uleiul şi ceapa într-o tavă şi se căleşte ceapa la foc mic. Se adaugă apoi un litru de apă, de preferinţă caldă, pasta de tomate dizolvată în puţină apă, sarea, condimentele şi fasolea fiartă. Deasupra se pot pune câteva felii de roşii. Se dă preparatul la cuptor. Se măreşte flacăra pentru aproximativ 20 de minute, apoi se micşorează pentru o jumătate de oră, până când fasolea devine păstoasă şi zeama se evaporă.
BONUS: Ciorbă de perișoare de post
Ingrediente
2 buc morcovi
1 buc rădăcină de pătrunjel
1 legătură pătrunjel
1 buc păstârnac
2 buc ceapă
1 buc ardei gras
50 gr soia granule
50 gr orez
2 linguri făină
2 linguri seminţe de in
2 linguri fulgi de ovăz
20 ml ulei de floarea soarelui
după gust sare
1.5 l apă
după gust piper
Cum se prepară
Se taie cubuleţe morcovii, rădăcina de pătrunjel şi păstârnacul şi se pun într-o oală, la călit, în ulei de floarea soarelui. Se condimentează cu sare şi piper după gust, apoi se toarnă apa (1,5 litri). Pe urmă, se adaugă o ceapă întreagă, ardeiul tăiat mare şi jumătate de legătură de pătrunjel. Se lasă la foc mediu până sunt fierte toate legumele, apoi se strecoară şi se păstrează doar morcovii (după preferinţe, se pot păstra şi celelalte legume), potrivit gatesc.ro.
Pentru perişoare: Se taie o ceapă mărunt şi se pune la călit în ulei de floarea soarelui. După ce este călită, se adaugă orezul şi granulele de soia (fierte în prealabil) şi se mai lasă la foc circa 5 minute. Apoi se adaugă făina, seminţele de in şi fulgii de ovăz (ambele măcinate în prealabil cu o râşniţă). Se amestecă bine şi se adaugă sare şi piper după gust. Se lasă la răcit, apoi se formează biluţe şi se pun la fiert în apă cu sare la foc mic. La final, se adaugă în supă.
Se serveşte cu pătrunjel proaspăt tocat. Opțional, se poate acri cu borş sau lămâie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- SRI face angajări. Posturile pentru care puteți aplica. Vă puteți înscrie în cursă până la finalul lunii mai
- Micii pe care îi mâncăm nu mai au nicio legătură cu micii adevărați. Ingredientul care lipsește cu desăvârșire. Medicul Alin Popescu: Aș da o lege să se schimbe compoziția
- BANCUL ZILEI: Ardeleanul și avocatul...
- Cât a plătit o mămică pentru 3 felii de cozonac la supermarket: Nici nu-ți vine să-l mai mănânci / video
- Numerologul Romeo Popescu, previziunile pentru luna mai, în funcție de cifra destinului: Cine are idei geniale și face rost de bani
- Dedesubturile pensionării lui Iohannis. Chirieac: Acest lucru e un mare secret pentru mine
- Cea mai mare inutilitate din București. Primarul de sector care credea că va da lovitura și turiștii vor lua cu asalt construcția
- Vacanța ieftină în Istanbul nu mai există! ”Prețurile de acum încolo vor fi exagerate”. Ce notă de plată a primit o familie de români cu un copil mic după masa de prânz
- Cântec comunist pus pe manele. Parodia pe 1 Mai pe care să o asculți la grătar /video
- Ce au făcut primarii USR în mandatele lor. Exemplele care spun totul despre edilii pe care i-ați ales