Gigant farmaceutic acuzat de înșelătorie asupra unui medicament. Bruxelles-ul a deschis o investigație
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Vifor Pharma
Sursa Foto YouTube Vifor Pharma
Se presupune că gigantul a promovat o campanie de comunicare ”înșelătoare” pentru a discredita medicamentul concurent și pentru a-și menține conducerea în tratamentul deficienței de fier.

Cu această acuzație, Comisia Europeană a deschis o anchetă antitrust oficială asupra liderului în tratamentul carenței de fier, Swiss Vifor Pharma, gigantul farmaceutic elvețian. 

Compania, care se prezintă a fi un ”lider global” în domeniile deficitului de fier și nefrologiei, produce Ferinject, un medicament de succes pentru tratamentul cu doze mari de fier intravenos.

Investigație pentru denigrarea unicului competitor din Europa

Potrivit unui articol publicat de Europa Today, principalul său competitor pe piața europeană este Pharmacosmos, o mică companie farmaceutică daneză de familie, care comercializează un medicament similar, Monofer.

Tocmai pe baza rapoartelor Pharmacosmos, Bruxelles-ul a deschis o investigație pentru a verifica dacă Vifor Pharma ”are concurență limitată prin denigrarea ilegală a celui mai apropiat și unic concurent al său din Europa pe piața pentru tratamentul fierului intravenos”, și anume Pharmacosmos, scrie Comisia UE într-o notă.

Comisia arată în notele sale că are indicii conform cărora ”de mulți ani Vifor Pharma ar fi putut denigra Monofer prin difuzarea de informații înșelătoare cu privire la siguranța acestuia”.

Comisia se teme că Vifor Pharma a desfășurat o campanie de comunicare înșelătoare, care vizează în principal profesioniștii din domeniul sănătății. În urma campaniei de discreditare dusă de Vifor Pharma specialiștii ar fi fost determinați să renunțe la adoptarea tratamentului cu Monofer în favoarea medicamentului produs de compania acuzată de înșelătorie.

1,8 milioane de pacienți ar putea fi afectați

Aceasta nu este o afacere mică: în spațiul economic european, adică cele 27 de țări UE, împreună cu Norvegia, Islanda și Liechtenstein, astăzi aproximativ 1,8 milioane de pacienți care suferă de deficit de fier sunt tratați cu produse pe bază de fier pe cale intravenoasă.

În cazul în care ancheta confirmă acuzațiile, ”comportamentul Vifor Pharma poate constitui un abuz de poziție dominantă” și, prin urmare, ar fi sancționat de Autoritatea Antitrust de la Bruxelles.

”Concurența în sectorul farmaceutic este importantă. Diseminarea de informații înșelătoare cu privire la siguranța tratamentului pentru deficit de fier Pharmacosmos, Monofer, poate să fi întârziat absorbția acestuia. Acest lucru dăunează pacienților prin sufocarea concurenței din partea unui medicament inovator. Astăzi am demarat o anchetă aprofundată pentru a evalua dacă acesta este cazul”, spune vicepreședintele Comisiei UE responsabil pentru Concurență, daneza Margrethe Vestager.

Aceasta este a doua investigație oficială a Comisiei privind potențialele abuzuri legate de răspândirea de știri false de către o companie farmaceutică împotriva unui concurent: în martie 2021, israelianul Teva a fost vizat la Bruxelles în legătură cu un medicament de succes pentru scleroza multiplă.

Citește și...

Un medicament prescris diabetului ar putea reduce riscul de Alzheimer

Mecanismele asociate cu un anumit medicament pentru diabet pot ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva bolii Alzheimer, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia și publicat în rapoartele de neurologie. Rezultatele indică faptul că proteina țintă a medicamentului poate fi un candidat interesant pentru tratamentul bolii Alzheimer. 

Boala Alzheimer devine din ce în ce mai frecventă, dar nu există medicamente care să afecteze evoluția bolii, iar dezvoltarea de noi medicamente este un proces lent, costisitor și complex.

O strategie alternativă este, prin urmare, găsirea de medicamente deja aprobate care se pot dovedi eficiente împotriva bolii și să le ofere un nou domeniu de aplicare. Medicamentele pentru diabet au fost înaintate ca posibili candidați, dar până la prezenta descoperire studiile care au testat medicamentele diabetice pentru boala Alzheimer nu au produs rezultate convingătoare...citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel