Data publicării:
Ghidul unei conferințe video. Ce reguli trebuie respectate pentru a comunica cu succes online
Criza noului coronavirus a generat foarte multe conferințe online, fie educaționale, fie pentru munca de acasă.
Criza noului coronavirus a generat foarte multe conferințe online, fie educaționale, fie pentru munca de acasă. The Verge a stabilit o listă cu regulile principale ale întâlnirilor video. Înainte să începem, site-ul consideră că este esențial ca aceste conferințe online să fie tratate cu același respect de parcă s-ar desfășura față în față.
Aranjarea spațiului
Spațiul în care ne aflăm este esențial pentru o videoconferință. Locul din care sunăm trebuie să fie privat sau închis. În caz contrar, căștile sunt recomandate pentru a minimiza zgomotul de fundal. În cazul în care trăiți cu parteneri, alți membri ai familiei sau colegi de cameră, este indicat să-i informați de dinainte, pentru a nu fi întrerupți.
Camera video trebuie să vă capteze clar și neobstrucționat. Nu stați nici prea departe, dar nici prea aproape pe cameră. Dacă folosiți o cameră separată (nu a telefonului, laptopului), plasați-o lângă ecran și la nivelul ochilor. În acest fel, pare că vă uitați la persoana cu care vorbiți.
Lumina
Este necesar să aveți fața luminată. Luminile naturale sau dintr-o parte sunt de preferat, iar luminile de deasupra sunt un compromis bun. În cazul în care aveți lumini în spate, veți deveni greu de văzut. Dacă nu aveți cum să mutați lumina din spate, plasați o altă lumină în față și în laterale, pentru a contrabalansa contrastul.
Spațiul din jurul dumneavoastră este foarte important, așa că trebuie curățat. Deschideți camera pentru a vedea ce este vizibil în cadru și asigurați-vă că nu arătați nimic sensibil membrilor conferinței (cel mai bine este să puneți deoparte rufele sau posterele de pe pereți).
Aparențele fizice
Chiar dacă lucrăm de acasă și nu este nevoie să purtăm costum, în cazul unei conferințe video este recomandat să nu apărem în pijamale. Corect este să apărem în cadru așa cum am apărea și în viața reală, respectând eticheta companiei care ne-a angajat.
Startul conferinței
Înainte să sunați, cel mai bine este să verificați dacă vă auziți, vă vedeți și dacă aveți semnal puternic de Internet. În plus, dacă nu sunteți lângă o priză, asigurați-vă că dispozitivul este încărcat.
Conduita din timpul apelului
Dacă nu vorbiți, închideți microfonul. Chiar dacă nu se aude nimic, microfoanele sunt sensibile și adaugă zgomot deranjant fără să vă dați seama. În cazul în care intervine ceva neplanificat, închideți și camera și microfonul, pentru a nu distrage ceilalți membri ai conferinței.
Când să vorbim
Atunci când ne întâlnim față în față cu cineva, putem să vedem momentul în care putem interveni. Însă, într-un apel video, este mult mai ușor să întrerupem decât ne așteptăm. Așadar, așteptați câteva secunde de liniște înainte să vorbiți, pentru a vă asigura că latența nu vă joacă feste.
Fiți concentrat pe subiect
Chiar dacă suntem la distanță de ceilalți interlocutori, nu trebuie să ne citim e-mail-urile, să mâncăm sau să stăm pe Facebook în timp ce ceilalți vorbesc. Trebuie să privim camera atunci când vorbim, nu la fețele altora sau chiar la imaginea cu propria față, pentru a nu părea că ne uităm în altă parte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News