„Gheţarul apocalipsei'' se topește din cauza schimbărilor climatice. Mărimea acestuia este aproape cât suprafaţa statului american Florida
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Oamenii de ştiinţă care studiază imensul gheţar Thwaites din Antarctica, supranumit ''Gheţarul apocalipsei'', spun că apa mai caldă se infiltrează în porţiunile sale vulnerabile, agravând topirea cauzată de creşterea temperaturilor, potrivit a două studii publicate miercuri în revista Nature, informează Reuters.  

Thwaites, care este cât aproximativ suprafaţa statului american Florida, reprezintă peste jumătate de metru din potenţialul global de creştere a nivelului mării şi ar putea destabiliza gheţarii învecinaţi, care au potenţialul de a provoca o creştere suplimentară de trei metri.

Ca parte din proiectul de cooperare International Thwaites Glacier - cea mai amplă campanie de teren demarată vreodată în Antarctica - o echipă formată din 13 oameni de ştiinţă americani şi britanici au petrecut circa şase săptămâni pe gheţar la sfârşitul lui 2019 şi începutul lui 2020.

Folosind un vehicul robotic subacvatic denumit Icefin, date şi senzori privind amararea, cercetători au monitorizat linia de ancorare a gheţarului, locul unde porţiuni de gheaţă se desprind de pe gheţar şi ajung în ocean.

Într-una dintre cercetări, conduse de cercetătorul Britney Schmidt de la Universitatea Cornell, oamenii de ştiinţă au descoperit că apa mai caldă se strecoară în crevase şi alte deschizături cunoscute sub denumirea de terase, provocând topirea unor porţiuni laterale de 30 de metri sau mai mult în decursul unui an.

Apa caldă pătrunde în porţiunile cele mai fragile ale gheţarului şi agravează situaţia, a declarat Schmidt pentru Reuters.

Este o situaţie care ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi, a spus ea referindu-se la descoperirile care pun în evidenţă modalitatea în care schimbările climatice au ajuns în izolata Antarctica.

Concluziile celeilalte cercetări, la care a colaborat şi Schmidt, pun în evidenţă circa cinci metri de topire anuală în apropierea liniei de ancorare a gheţarului - mai puţin decât ceea ce au preconizat anterior cele mai agresive modele de subţiere a stratului de gheaţă.

Ea a mai spus că topirea este în continuare îngrijorătoare.

Dacă observăm mai puţină topire... nu înseamnă că gheaţa nu se retrage, a spus Schmidt.

Oamenii de ştiinţă s-au bazat anterior pe imagini satelitare pentru a arăta comportamentul gheţii, procedeu prin care era dificil de obţinut detalii. Studiul marchează prezenţa în premieră a unei echipe la linia de ancorare a unui gheţar major, oferind detalii din locul unde începe acţiunea, a spus Schmidt.

Descoperirile vor contribui la dezvoltarea unor modelele ale schimbărilor climatice, a spus Paul Cutler, director de program pentru Ştiinţe Antarctice în cadrul Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă. El a revizuit studiul, dar nu a participat la cercetare.

Aceste lucruri pot fi acum luate în considerare pentru modelele care vor prezice comportamentul viitor, iar acesta era exact obiectivul acestei cercetări, a spus el, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel