Data actualizării:
Data publicării:

UPDATE CCR, verdict privind numirile lui Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp

CCR discută sesizările privind numirea ca judecători constituţionali a lui Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga.

UPDATE

CCR a amânat, pentru data de 5 iunie, pronunțarea pe sesizarea USR în legătură cu numirile lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), şi a fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţiile de judecător al Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională a României discută, miercuri, sesizările USR cu privire la hotărârile prin care Senatul, respectiv Camera Deputaţilor i-a numit pe Cristian Deliorga şi Gheorghe Stan în funcţia de judecător la CCR. Reprezentanţii USR au depus, la jumătatea lunii mai, la CCR o contestaţie referitoare la numirea celor doi magistraţi în funcţia de judecători constituţionali, motivele, susţineau ei, fiind unele pertinente'.

În privinţa lui Gheorghe Stan, actualul şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, USR reclamă în primul rând incompatibilitatea acestuia, dar şi lipsa de anvergură profesională. 'Din momentul numirii, prin hotărâre a Camerei Deputaţilor, şi momentul publicării în Monitorul Oficial a acestei hotărâri, domnul procuror nu şi-a prezentat demisia, ceea ce i-a permis ulterior să efectueze anumite acte procesuale, în condiţiile în care a fost numit judecător la CCR. Nu poţi fi în acelaşi timp şi judecător şi în acelaşi timp şi procuror. (...) O altă chestiune - nu a fost respectată condiţia referitoare la înalta pregătire profesională. Am avut un set de întrebări în Camera Deputaţilor şi în Comisia juridică, domnul Gheorghe Stan fie a răspuns greşit, fie nu a răspuns la aceste întrebări. În afară de aceasta, CV-ul dumnealui nu este unul care să ne facă să concluzionăm că are o înaltă pregătire profesională, o anvergură de judecător la CCR. De asemenea, toate actele pe care le-a îndeplinit în calitate de şef al Secţiei speciale, în ultima perioadă, au demonstrat că nu îndeplineşte acea condiţie referitoare la independenţa pe care ar trebui să o manifeste un judecător la CCR, chiar şi faţă de cei care l-au numit', a spus deputatul USR Stelian Ion.

În ceea ce-l priveşte pe judecătorul Cristian Deliorga, USR a identificat, de asemenea, un motiv de incompatibilitate, generat de faptul că acesta nu şi-a depus demisia înainte de publicarea în Monitorul Oficial a numirii sale la CCR din partea Senatului. 'S-a încălcat în mod flagrant legea în Senat, în sensul că audierea care trebuia efectuată nu a fost efectuată şi în plenul Senatului, aşa cum impune în mod imperativ legea. Trist este că tot ce s-a întâmplat în ultimul timp aruncă, din păcate, o umbră de îndoială asupra activităţii Curţii Constituţionale, ceea ce a fost reflectat şi în scrisoarea din partea oficialilor europeni, din partea prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, care în mod explicit vizează această ultimă decizie referitoare la completurile de cinci judecători, care şi în opinia Comisiei Europene reprezintă un atac la independenţa Justiţiei din România. Nu vrem ca cea mai importantă Curte din România care se ocupă de verificarea constituţionalităţii, de apărarea Constituţiei, să fie codaşul Europei între Curţile Constituţionale din UE. Imaginea CCR şi credibilitatea acesteia sunt foarte importante şi trebuie apărate. La CCR nu trebuie să ajungă marionete sau oameni care nu sunt pregătiţi profesional', afirma deputatul USR.

Citește și:

Iordache: Sesizarea USR referitoare la numirea lui Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga la CCR - o năzbâtie juridică

UPDATE Gheorghe Stan și Deliorga, cele două propuneri PSD pentru CCR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel