„Gestionarea refugiaților ucraineni este un argument puternic pentru aderarea României la Schengen”, susține Ambasadorul României în Spania
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan, Flaviu Predescu 
WhatsApp
George Bologan, ambasadorul României în Spania
George Bologan, ambasadorul României în Spania
George Bologan, ambasadorul României în Spania, a declarat în cotidianul spaniol  El Mundo, în 23 noiembrie, că gestionarea refugiaților ucraineni este un argument puternic pentru aderarea României la Schengen. „Reprezentantul Bucureștiului la Madrid, subliniază importanța țării sale ca aliat strategic al NATO și analizează relațiile bilaterale cu Spania, în ziua în care cele două țări organizează primul lor Summit interguvernamental” titrează El Mundo. 

România și Spania organizează astăzi primul lor summit interguvernamental simbolic.

Este primul an în care sunteți ambasador în Spania. Care sunt obiectivele mandatului dumneavoastră?

Anul 2022 este unul cu totul special pentru relația dintre România și Spania în ansamblul istoriei cooperării noastre bilaterale: au trecut 141 de ani de relații diplomatice româno-spaniole, un adevărat indicator al stabilității și al legăturii privilegiate dintre popoarele noastre; organizăm primul Summit interguvernamental (la Castellón de la Plana), obiectiv prioritar al agendei bilaterale din ultima perioadă. Sunt încântat să pot fi ambasador în patria lui Francisco de Vitoria si Ortega y Gasset într-o perioadă cu un calendar politic si diplomatic semnificativ. 

Obiectivele pe care mi le-am propus țintesc mai multe sfere ale cooperării bilaterale, atât consolidarea dialogului politic prin intensificarea vizitelor bilaterale, aprofundarea cooperării economice și al investițiilor în ambele sensuri, cât și intensificarea schimburilor culturale, sociale și umane, toate în sprijinul si beneficiul reciproc al celor două state. Sunt un european convins si doresc să încurajez orice inițiativă care va ajuta la identificarea de soluții care să ajute ca UE să devină un actor mai relevant si influent deoarece viitorul si destinul nostru sunt legate de acest proiect politic, economic și social care a ajutat la dezvoltarea bunăstării și păcii europenilor. Voi susține diplomația culturală pentru că este fundamentul unei relații bazate pe cunoașterea profundă, iar din punct de vedere al abordării europene cred că cultura este medicamentul care întărește imunitatea UE. 
„Cei peste 1 milion de români reprezintă sufletul relației bilaterale”

Bineînțeles, comunitatea românească ocupă un loc prioritar. Cei peste 1 milion de români reprezintă sufletul relației bilaterale, unul dintre pilonii parteneriatului strategic româno-spaniol. Nu poate fi neglijat faptul că împărtășim o dublă identitate latino-europeană, o moștenire comună care constituie fără doar și poate unul dintre principalele motive pentru care românii se simt instinctiv atrași de căldura pe care o emană societatea spaniolă. Iar contribuția românilor la vitalitatea economică și socială a societății gazdă, la regenerarea și însuflețirea unor zone afectate fie de criza economică, fie de efectele pandemice este puternic recunoscută de autoritățile spaniole. Estimăm că în Spania există peste 50.000 de firme românești iar românii sunt prima comunitate străină care contribuie la serviciul de securitate socială spaniol. Și acest rol de necontestat a fost reconfirmat cu prilejul întrevederilor pe care le-am avut până în prezent cu reprezentanții spanioli, inclusiv de către Regele Felipe VI, cu prilejul prezentării scrisorilor de acreditare.

Cum apreciați stadiul relațiilor dintre București și Madrid?


Putem aprofunda cooperarea dintre România și Spania atât din perspectivă politică, cât și economică, culturală și socială. Colaborarea militară este foarte bună în acest context în care în Europa avem un conflict. Spania și România s-au dovedit de-a lungul timpului a fi doi parteneri de încredere angajați în susținerea de proiecte comune la nivel bilateral, european și nord-atlantic. Avem toate premisele să continuăm această muncă împreună, să facem o echipă comună pentru dezvoltarea sentimentului de unitate și solidaritate la nivel european, promovând valori comune la nivel internațional.

Un exemplu al potențialului relației bilaterale poate fi reprezentat de previziunile îmbucurătoare ale schimburilor comerciale pentru acest an: la 30 iunie 2022, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale a fost de 3.049,69 milioane EUR, în creștere cu 27,93% față de finalul primului semestru al anului trecut. În plus, fără doar și poate, România este o destinație care oferă oportunități excelente pentru piață, afaceri și investiții.

Sunt convins că în perioada următoare Summitului de la Castellon de Plana vom scrie un capitol frumos și pragmatic al colaborării bilaterale și a unității UE. 

La ce acorduri pot ajunge Spania și România în cadrul summitului bilateral din 23 noiembrie?

Acest prim Summit bilateral și cu siguranță nu ultimul reprezintă un punct de referință în istoria relațiilor bilaterale dintre România și Spania. Fiecare acord este un instrument pentru a lucra în mod coordonat și pentru a evalua unde ne aflăm sau unde am fost și unde am ajuns sau unde vrem să ajungem. Cu prilejul acestei reuniuni interguvernamentale, vor fi semnate o serie de memorandumuri de înțelegere în domenii cheie ale cooperării bilaterale precum politica externă, cultură, sănătate, muncă și protecție socială, agricultură, și protecție civilă.

România este membrul NATO cu cea mai lungă graniță cu Ucraina. Se teme Bucureștiul să nu fie lovit de rachete, așa cum s-a întâmplat cu Polonia?

Aș dori să subliniez faptul că, la finalul acestei luni, în România va fi organizată prima ministerială de externe NATO, reuniune deosebit de importantă în actualul context internațional, care vine imediat după Summitul NATO de la Madrid. Este fără îndoială o confirmare a profilului și contribuțiilor ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, precum și un semnal privind importanța Flancului Estic pentru Alianță, importanța Mării Negre - ca zonă de importanță strategică pentru Alianță.

România a preluat aproape 90.000 de refugiați ucraineni. Prevedeți un nou flux migrator dacă Rusia va folosi iarna ca „armă de război" și va ataca infrastructurile energetice?

Din luna februarie și până la data de 15 noiembrie, la nivel naţional, au intrat în România peste 2.800.000 cetăţeni ucraineni, iar aproximativ 90.000 au decis să rămână în România.

Este difícil să apreciem care vor fi evoluțiile acestui război din perspectiva fluxului de refugiați, însă un lucru este cert: autoritățile române sunt pregătite să răspundă rapid și eficient, în sprijinul poporului ucrainean, așa cum de altfel au facut-o și până în prezent.

Comisia Europeană a cerut astăzi aderarea Bulgariei, Croației și a României la spațiul Schengen, după ani de așteptare. Ce ar însemna acest lucru pentru România și cum ar putea fi înlăturată ezitarea unor parteneri europeni de a ridica veto-ul?

Felul în care România a gestionat situația refugiaților din Ucraina este, fără îndoială, un argument puternic pentru ca România să acționeze ca stat membru Schengen. În ultima perioadă, profilul României a crescut foarte mult prin implicarea sa activă în sprijinul Ucrainei, al Republicii Moldova, fapt care contribuie la confirmarea încrederii la nivel european în capacitatea României de a gestiona corespunzător siguranța propriilor frontiere. Aderarea României la spațiul Schengen este un deziderat legitim, criteriile sunt îndeplinite, fapt confirmat de Parlamentul European și Comisia Europeană. Tratatul Schengen și deschiderea frontierelor interne din Uniune oferă un avantaj important pentru mobilitatea cetățenilor europeni și a economiei europene. Să gândim practic ce înseamnă în termeni economici și de timp pentru o companie din UE să stea la frontiera unui alt stat din UE, Schengen facilitând mult schimbul de mărfuri și piața internă. România are programe de colaborare foarte strânse și eficiente cu poliția și garda civilă spaniolă pentru securizarea frontierelor UE. Orice prelungire a dezbaterilor sau descurajare a aderării României este în detrimentul unei UE puternice și dezvoltate. Noi suntem optimiști și mulțumim Regatului Spaniei pentru susținerea în acest dosar și prietenia manifestată în mod constant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel