Instituție pentru vârstnici. Propunerea Alexandrei Dobre pentru ca orice bunic să trăiască bine în România / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Alexandra Dobre, Presedinte Asociatia Institutul Roman pentru Imbatranire Activa
Alexandra Dobre, Presedinte Asociatia Institutul Roman pentru Imbatranire Activa
Alexandra Dobre, președinte al Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, a fost invitată la Interviurile DC News unde a vorbit despre înființarea unei instituții de sine stătătoare care să gestioneze problemele vârstnicilor. 

Alexandra Dobre a vorbit despre necesitatea înființării unei instituții care să se ocupe de soluționarea problemelor seniorilor. Potrivit acesteia, Centrul pentru Seniori al Municipiului București, care va fi curând desființat, a ajutat foarte mulți bucureșteni și a fost o inițiativă foarte bine primită. 

„În urmă cu mulți ani, în mandatul primarului Oprescu, aici în București a existat implicarea civică. Oprescu solicitase vârstnicilor să se implice în proiecte civice, să relateze unde sunt probleme în cartier, în comunitate. Un fel de consilieri ai primarului. N-ar strica, poate, ca această inițiativa să fie discutată și poate aplicată în țară.”, a spus Val Vâlcu. 

„Să știți că această inițiativă a fost aplicată o bună vreme și chiar era un model de succes. Eu însămi am asistat, elevă fiind pe vremea aceea, la mai multe activități ale acestor consilieri. Asta a făcut, la un moment dat, în mandatul său îndelung, domnul primar al Sectorului 2 , Neculai Onțanu . Dânsul avea o „armată" de astfel de consilieri care erau foarte activi și foarte implicați și într-adevăr activitatea era foarte utilă.", a spus Alexandra Dobre. 

Centrul pentru Seniori al Municipiului București a răspuns nevoii a peste 60.000 de seniori bucureșteni

„Și în mandatul doamnei primar general Gabriela Firea s-a înființat o instituție dedicată vârstnicului, Centrul pentru Seniori al Municipiului București, care din păcate va fi desființat în viitorul apropiat, dar care a răspuns nevoii a peste 60.000 de seniori bucureșteni. Acolo erau programe pe zona de educație, pe zona de prevenție, sport.

Oamenii aveau sedii la care se întâlneau, socializau. În fiecare săptămână erau seri culturale, erau activități, cursuri gratuite de dansuri, digitalizare, limba engleză. Foarte multe activități la care participau și care a fost o inițiativă foarte bine primită.

Am lucrat acolo patru ani și jumătate și pot spune că și acum primesc mesaje și telefoane de la beneficiari din vremea respectivă care se arată întristați de faptul că nu mai au unde să meargă și activități la care să participe.

Sigur că există cluburile de seniori la nivelul fiecărui sector care sunt în cadrul direcțiilor de asistență socială, dar nu este suficient. Asistența socială este un domeniu foarte vast, foarte complex. Ar trebui să fie instituții dedicate vârstnicului, în fiecare sector sau poate chiar la nivel național. Noi către asta aspirăm.”, a spus Alexandra Dobre. 

Este necesară înființarea unei instituții de sine stătătoare

„Am văzut acel scandal al azilelor groazei când instituțiile își pasau responsabilitatea.”, a adăugat Val Vâlcu. 

„Domeniile sunt împărțite între ministere și, de multe ori, se întâmplă să se întrepătrundă domeniile de activitate. Eu consider că ar fi necesară înființarea unei instituții care să fie de sine stătătoare și să gestioneze problematica vârstnicului.

Fie că o numim agenție sau autoritate, ar fi o măsură pe care o alte state europene și țări din lume au luat-o. Au înființat o astfel de instituție de sine stătătoare care gestionează problematica vârstnicului de la A la Z. Inclusiv proiectele pentru vârstnici care se adresează organizațiilor non profit, să se facă tot la instituția de profil, politicile publice, acreditarea centrelor rezidențiale pentru că ar fi mult mai ușor de gestionat această problematică, și pentru stat, dar și pentru beneficiarul direct pentru că ar ști unde să meargă.

Este o acțiune foarte complexă. Eu îmi dau seama că este foarte complicat să schimbi deodată lucrurile, să le faci funcționale într-o singură instituție de sine stătătoare. Asta nu înseamnă că este imposibil. Cred că măcar ar trebui luată în calcul și analizată de către cei care au putere să decidă.”,  a spus Alexandra Dobre la Interviurile DC News.  

 

Context

Congresul Național de Îmbătrânire Activă  – Ediția I, București 2023
15 - 16 noiembrie 2023, la Palatul Parlamentului
 
În perioada 15 - 16 noiembrie 2023 va avea loc prima ediție a Congresului Național de Îmbătrânire Activă 2023, un eveniment de anvergură organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, Președinte Alexandra Dobre. În cadrul celor 9 panel-uri vor participa numeroși speakeri din multe domenii de activitate.
 
Vă invităm la CONFERINȚA de PRESĂ ocazionată de deschiderea oficială a lucrărilor Congresului Național de Îmbătrânire Activă 2023.
Evenimentul va avea loc miercuri, 15 noiembrie 2023, ora 10:00, la Palatul Parlamentului, Sala ”Nicolae Bălcescu”.
 
La CONFERINȚA de PRESĂ vor participa:

Victoria Stoiciu, Consilier de Stat, Cancelaria Primului Ministru

Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial (tbc - to be confirmed)

Simona Bucura Oprescu, Ministru, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Bogdan Ivan, Ministru, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Alexandru Rafila, Ministru, Ministerul Sănătății (tbc - to be confirmed)

Rareș Hopincă, Prefectul Municipiului București

Adrian Tutuianu, Secretar General Adjunct, Secretariatul General al Guvernului

Prof.Univ.Dr. Luiza Spiru, Președinte, Fundația Ana Aslan International

Cristian Bușoi, Europarlamentar

Alexandra Dobre, Președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă

Doamna Victoria Stoiciu, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim - Ministrului  României va transmite mesajul Premierului Marcel Ciolacu.
 
La Congresul Național de Îmbătrânire Activă 2023 vor participa reprezentanți ai Autorităților Locale și Centrale, ai Societății Civile și ai companiilor private cu activitate în domeniu, experți, medici, cercetători științifici, cadre didactice, doctoranzi, psihologi, profesioniști din domeniul îngrijirii vârstnicilor care vor susține prezentări în cadrul celor 9 panel-uri interactive cu următoarele teme: ”Digitalizarea. Între adaptare și transformare”, ”Reconversie profesională - între trend și necesitate. Accesul la cultură şi educaţie”, ”Combaterea discriminării, abuzurilor și violenței asupra persoanelor vârstnice”, ”Rolul Administrației publice in crearea de ecosisteme urbane smart pentru seniori”, ”Accesul la sănătate”, ”Abordări inovative în îngrijirea pe termen lung”, ”Starea de Bine și Psihologia Îmbătrânirii”, ”Politici, Surse de finanțare și Advocacy” și ”Gestionarea Financiară pe termen Lung pentru Persoanele Vârstnice”.
 
Peste 400 de persoane vor fi prezente pe tot parcursul evenimentului cu ocazia căruia se vor discuta și promova idei, practici și politici care încurajează îmbătrânirea activă și sănătoasă; congresul va include prezentări despre îngrijirea sănătății, stilul de viață, participarea la viața socială și problemele apărute odată cu înaintarea în vârstă, dar și provocările și oportunitățile legate de îmbătrânirea populației într-un mod comprehensiv și colaborativ.
 
”Într-o lume în continuă schimbare, Congresul Național de Îmbătrânire Activă este o oportunitate de abordare multidisciplinară a conceptului de îmbătrânire, în care să percepem asta nu ca pe o inevitabilitate, ci ca pe o călătorie plină de învățare și dezvoltare personală.  În cele două zile pline de informații și interacțiuni importante, putem afla cum să îmbătrânim activ si sănătos, ce politici publice se realizează în acest sens, ce spun experții despre longevitate și care sunt pilonii conceptului de îmbătrânire activă. Acest eveniment nu reunește doar experți și cercetători în domeniul îmbătrânirii, ci împlinește dorința noastră comună de a promova senectutea cu încredere și cu un spirit activ. Este o invitație la a înțelege că vârsta nu este o limită, un număr, ci un motiv în plus de a explora, învăța și trăi în profunzime. Într-o lume în care îmbătrânirea este adesea percepută în societate ca un declin, ca un regres, ca un îndemn la izolare și singurătate, Congresul Național de Îmbătrânire Activă va aduce în prim-plan ideea că, înaintarea în vârstă poate genera contribuții semnificative la dezvoltarea societății. Suntem mândri să facilităm această schimbare de paradigmă și vă invităm să fiți cu toții parte din această evoluție pozitivă” - Alexandra Dobre,  Președinte, Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Organizatorii își doresc să tragă și un semnal de alarmă cu privire la fenomenul alarmant al îmbătrânirii populației din România și totodată își propun elaborarea a trei inițiative naționale:

1. Înființarea Agenției Naționale pentru Vârstnici

2. Programul Național de Digitalizare pentru Seniori

3. Decretarea zilei de 1 octombrie- Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, zi liberă

”Schimbarea percepției societății asupra îmbătrânirii și încurajarea unei abordări pozitive a acestui subiect implică mari eforturi la nivel individual, comunitar și social. Putem contribui la această schimbare prin crearea de oportunități pentru interacțiunea dintre generații, cum ar fi proiecte educaționale în care seniorii împărtășesc cunoștințele lor cu cei tineri. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că serviciile de îngrijire pentru persoanele în vârstă sunt de calitate și totodată accesibile lor, fapt care ar putea ajuta la menținerea independenței și a calității vieții. Trebuie să fim mai mulți cei care ne implicăm în promovarea politicilor sociale și îmbunătățirea legislației care sa susțină persoanele de vârsta a treia, asigurându-ne că există și resurse adecvate” - Alexandra Dobre,  Președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel