Data actualizării:
Data publicării:

Gest unic în istorie la înmormântarea Prinței Diana (Video). Cum a scos Regina Elisabeta a II-a monarhia britanică dintr-o criză profundă

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: MEGA via OK Magazine
Foto: MEGA via OK Magazine

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a domnit puțin peste 70 de ani și s-a stins din viață la venerabila vârstă de 96 de ani. De-a lungul timpului Regina a reușit cu succes să depășească mai multe crize și provocări cu care monarhia britanică s-a confruntat. Un astfel din moment s-a petrecut în 1997, la moartea Prințesei Diana.

Pe data de 31 august 1997, la Paris, în urma unui tragic accident de mașină, la doar 36 de ani, murea Diana Spencer, Prințesă de Wales. 

Lady Di, supranumită și „prințesa inimilor”, a murit după un accident auto petrecut în zorii zilei de 31 august 1997 în tunelul parizian Pont de l'Alma, după ce șoferul, care gonea nebunește pentru a scăpa de presă, fusese orbit de blițul paparazzilor care urmăreau mașina prințesei. Împreună cu Prințesa Diana au murit și șoferul limuzinei, dar și iubitul ei Dodi al-Fayed. Singurul supraviețuitor a fost bodyguardul prințesei.

Moartea Dianei a șocat lumea, mai ales că popularitatea sa era la cote inimaginabile. Viața și moartea Prințesei Diana continuă să fascineze și azi, la 25 de ani de la eveniment.

Însă tragedia din zorii zile de 31 august 1997 de la Paris, a aruncat monarhia britanică într-o criză uriașă după ce în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial pe atunci tânăra Regină Elisabeta a II-a reușise să salveze monarhia, să o relanseze și să o consolideze după lungi șiruri de crize, începute în anii 1930 prin abdicarea Regelui Eduard al VIII-lea, unchiul ei.

Moartea Prințesei Diana a fost un test pentru monarhia britanică. După divorțul de Prințul Charles, pe atunci Prinț de Wales, actualmente Regele Charles al III-lea, popularitatea Prințesei Diana a continuat să crească, tensiunile și conflictele acesteia cu Regina Elisabeta a II-a fiind bine cunoscute.

Într-o instituție dogmatică cu reguli stricte precum Casa Regală, prin definiție tradițională și conservatoare, Prințesa Diana ieșea din tipar prin modul său extravagant, uneori rebel, dar mereu empatic și uman. Prezentă la evenimente de caritate în care îmbrățișa bolnavi de SIDA, popularitatea Prințesei Diana, dublată de carisma cu care era înzestrată, umbrea cu mult popularitatea Prințului Charles arătând britanicilor o prințesă dintr-o familie aristocratică cu rădăcini monarhice de secole, însă „coborâtă” în rândul oamenilor de rând. 

Moartea Dianei a șocat întreaga lume. Se estimează că funeraliile ei, care au avut loc pe data de 6 septembrie 1997, au fost urmărite de aproximativ 2.5 miliarde de oameni în întreaga lume. La funeraliile care au avut loc la Londra la Westminster Abbey, au participat zeci de mii de oameni. A fost de departe cea mai grandioasă procesiune funerară care a avut loc în Marea Britanie în ultimele decenii, procesiune care va fi depășită doar de cea a Reginei Elisabeta a II-a din 19 septembrie 2022. Funeraliile Prințului Filip, fostul Duce de Edinburgh și soțul Reginei Elisabeta a II-a, decedat pe 9 aprilie 2021, au avut loc într-un cadru restrâns în contextul pandemiei de Covid-19.

Tensiunile dintre Regina Elisabeta a II-a și Prințesa Diana erau un fel de secret al lui Polichinelle, iar în acest context înmormântarea Dianei a reprezentat un test pentru Casa Regală într-un moment de criză majoră, cel puțin la nivel de imagine.

Gestul Reginei Elisabeta a II-a la înmormântarea Prințesei Diana: Pentru prima oară un monarh făcea o reverență în fața cuiva de rang inferior

Lucrurile au devenit și mai complicate ca urmare a faptului că timp de aproape o săptămână după moartea Prințesei Diana, Regina Elisabeta a II-a nu a avut nicio reacție publică, fapt ce a putut fi interpretat atunci ca un afront adus „prințesei inimilor”. Mai târziu s-a aflat că în tot acest timp Regina a fost alături de prinții Wiliiam și Harry, copiii Dianei, atunci în vârstă de doar 15 și respectiv 12 ani, pe care i-a consolat fără încetare.

Regina a făcut atunci un act de curaj. Suverana a coborât în fața Palatului Buckingham, unde se aflau munți de flori și armate de oameni care îi aduceau un ultim omagiu Prințesei Diana. Regina Elisabeta a II-a a discutat cu oamenii, i-a consolat și a fost primită cu brațele deschise. Popularitatea ei era una uriașă în continuare.

La funeraliile Prințesei Diana, care au avut loc pe data de 6 septembrie 1997, în momentul în care sicriul fostei sale nore a trecut prin fața ei, Regina Elisabeta a II-a a făcut un gest unic în istoria monarhiei britanice: Printr-un gest de reverență, regina s-a aplecat elegant în fața sicriului Dianei. Era pentru prima oară când un monarh făcea acest gest în fața cuiva de rang inferior. Și, parafrazând jurnaliștii britanici într-un documentar post-mortem dedicat Reginei Elisabeta a II-a, ca urmare a acestui gest, regina a „redevenit rapid bunica preferată a britanicilor”. În fapt real însă popularitatea ei a rămas mereu intactă. 

Gestul Reginei Elisabeta a II-a de la înmormântarea Prințesei Diana poate fi observat la minutul 19:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel