Gest emoţionant: Un bărbat şi-a lăsat părul să crească timp de 2 ani pentru mama bolnavă de cancer
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Un american în vârstă de 27 de ani s-a decis să-şi lase părul să crească din 2020. Ce a făcut cu el după doi ani e de-a dreptul impresionant.

Matt este un tânăr obişnuit din Arizona, SUA, care în urmă cu doi ani s-a gândit să renunţe să-şi mai tundă părul. După ce pletele lui au depăşit 30 de centimetri, a contactat o companie căreia i-a plătit 2.000 de dolari pentru a confecţiona din părul lui ceva cu totul special. În urmă cu patru ani, mama lui Matt, Melanie Shaha, și-a pierdut definitiv părul după tratamentele cu radiații pe care le-a suportat pentru a scăpa de o tumoare benignă recurentă. Mamă a șase copii, ea a fost diagnosticată pentru prima dată cu o tumoare benignă de mărimea prunei pe glanda pituitară în 2003. Tumoarea a fost îndepărtată chirurgical atunci și în 2006, când a revenit. După 11 ani, o nouă recidivă a trebuit tratată cu radiații, ceea ce i-a provocat căderea definitivă a părului. „Când porți pălărie peste tot, este dureros. Nu mă deranjează să fiu bolnavă, dar mă deranjează foarte mult că arăt ca o bolnavă”, a spus ea. Fiul ei în vârstă de 27 de ani, Matt, a plătit 2.000 de dolari pentru ca o companie să confecţioneze din părul lui o perucă blondă pentru mamă.

În 2020, Matt tocmai absolvise Universitatea Brigham Young, care are reguli stricte cu privire la lungimea părului la bărbați. După doi ani și jumătate, și-a tuns părul cu ajutorul prietenilor și l-a trimis la o companie din California, specializată în realizarea de peruci personalizate pentru oricine se confruntă cu căderea părului. Peruca a fost livrată recent mamei sale, Melanie. „Ea mi-a dat părul”, a fost explicaţia simplă oferită de Matt la întrebările presei legate de darul dat mamei sale. „Mi-am pierdut sprâncenele, genele, părul, așa că a fost un cadou extraordinar să pot avea un aspect normal, să merg în diverse locuri și să nu ies în evidență pentru cum arăt. Este cu adevărat grozav”, a spus Melanie, potrivit People.

În fiecare minut, un om moare de cancer

În ordinea descrescătoare a frecvenţei pe glob, cele mai frecvente localizări ale cancerului sunt : plămânii (ambele sexe), sânul, colonul şi rectul (ambele sexe), prostata la bărbaţi şi cancerul gastric / de stomac (ambele sexe). Cu fiecare an, numărul cazurilor noi creşte, iar în anul 2035 este estimat că se va ajunge la 24 milioane de oameni afectaţi de cancer. Dacă facem un exerciţiu de imaginaţie, acest numar depăşeşte cu mult populaţia Romaniei ! Cu toate acestea, dacă ar fi să reducem factorii de risc modificabili (sedentarismul, dieta, fumatul, alcoolismul, factorii reproducători, infecţioşi etc.), rămânând doar cei nemodificabili (sexul, înaintarea în vârstă, terenul genetic, alături de cel imunitar), şi asociind un rol din ce în ce mai important prevenţiei, aproximativ 50 – 80 % din cancere ar putea fi în mod eficient prevenite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel