Data publicării:

Gerul Bobotezei este istorie. Elena Mateescu, ANM, informaţiile zilei despre vreme

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Vremea
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat temperaturi ridicate în sudul ţării de Bobotează, perioadă când în România era, în mod tradiţional, ger. Iată când există posibilitatea venirii ninsorilor. 

"De ceva vreme, şi mă refer aici la ultimele luni ianuarie, luna cea mai rece prin tradiţie a iernii, temperaturile au fost mai ridicate decât în mod obişnuit. Practic, s-a infirmat tradiţia populară că de Bobotează şi nu numai avem o vreme apropiată de normalul termic. În partea de nord, centru, nord-vest a ţării, pe 6 ianuarie, maximele nu vor mai depăşi 5-6 grade Celsius, cu cele mai coborâte valori în nordul Moldovei, unde vor fi 3-4 grade. 

În sudul ţării, valorile de temperaturi vor fi în continuare ridicate, 13-14 grade, iar local sunt posibile chiar şi 15 grade Celsius. Acest lucru va fi de interes cel puţin până la finele primei decade din luna ianuarie, când vorbim de temperaturi care pot caracteriza o vreme mai caldă decât normalul perioadei. Minimele rămân la valori negative doar în depresiunile din estul Transilvaniei!", a precizat Elena Mateescu la Digi24. 

Vin ninsorile la final de ianuarie?

Întrebată dacă vom vedea zăpadă spre finalul lunii ianuarie în România, Elena Mateescu a spus că "vineri vom actualiza datele pentru următorul interval de timp, dar după cum arată datele la acest moment, cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie semnalele sunt pentru o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu precipitaţii într-adevăr excedentare în partea de vest. După 16 ianuarie putem vorbi despre o normalitate în ceea ce priveşte atât regimul de temperaturi, cât şi cantităţile de precipitaţii. Vom actualiza aceste informaţii şi vom putea să le amendăm şi din prognozele pe termen scurt şi foarte scurt!". 

Este aceasta noua normalitate meteorologică?

"Deja vorbim de o normalitate, dacă luăm în considerare ce s-a întâmplat în ultimele trei ierni în ţara noastră, din 2019 până în prezent. Aceste trei ierni sunt în top 5 cele mai călduroase ierni din ţara noastră, şi iată că nici iarna aceasta nu face excepţie, cel puţin în prima jumătate. Decembrie 2022 a fost a treia cea mai caldă lună decembrie din istoria măsurătorilor. Ziua de 1 ianuarie 2023 a fost cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor din istorie", a completat Elena Mateescu. 

Directorul ANM spune, însă, că nu este exclusă posibilitatea ca ninsorile să vină în lunile februarie - martie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel