Germanii, îndemnați să reducă încălzirea cu un grad și să folosească trenul sau bicicleta: Este mai ușor pentru portofel și îl enervează pe Putin
Sancțiunile aplicate Rusiei lovesc crunt Germania care, de-a lungul timpului, a păstrat o relație de legătură însemnată cu Moscova, asta și din cauza dependenței de gazul rusesc.
Germania importă din Rusia 55% din gazul său, 42% din petrolul său, precum şi cărbune. În fața sancțiunilor aplicate Federației Ruse, Germania este puternic lovită, cu atât mai mult cu cât se ia în calcul pe de-o parte ”închiderea robinetului” de gaz rusesc, dar și excluderea variantei de a plăti în ruble, așa cum cere Vladimir Putin, în încercarea de a controla situația.
În fața acestei crize aproape imposibil de gestionat pentru o Germanie- care în același timp este respinsă de Ucraina - cetățenii sunt sfătuiți să reducă cu un grad încălzirea în casă, dar și să aleagă în perioada sărbătorilor pascale bicicleta sau trenul ca mijloc de deplasare, pentru a reduce dependența de gazul și petrolul rusesc, scrie BBC, citat de Mediafax.
”Este mai ușor pentru portofel și îl enervează pe Putin”, spune ministrul Economiei, Robert Habeck, care este, de asemenea, co-lider al Verzilor, unul dintre cele trei partide care conduc Germania.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat Germania pentru că se mișcă prea încet în ceea ce privește embargoul energetic, în timpul interviului acordat săptămâna aceasta la BBC.
Institutele economice germane avertizează că oprirea imediată a importurilor rusești ar declanșa o recesiune puternică în cea mai mare economie europeană. Dar Volodimir Zelenski spune că partenerii Ucrainei trebuie să înțeleagă că pentru țara sa este o problemă de supraviețuire.
”Soluția” s-ar putea extinde la nivel european
Ideea nu aparține în primul rând Germaniei. Birocrații UE au fost primii care au avut această idee strălucitoare: reducerea încălzirii din termostat. Măsura este prevăzută în pachetul energetic pentru independența față de gazul rusesc, RePower EU, prezentată de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. El a remarcat, în acel context, că ”este important ca cetățenii noștri să fie conștienți de faptul că comportamentul lor poate avea o influență pozitivă asupra consumului de energie și cu o mică schimbare de comportament, colectiv, putem avea un impact uriaș asupra consumului de energie.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News