Germania vrea mai mulți migranți pentru a ocupa locurile de muncă vacante. Cu toate acestea, țara are 5,7 milioane de șomeri și angajați part time
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Germania trebuie să primească mai mulți migranți pentru a ocupa locurile de muncă vacante, susține șeful agenției federale de ocupare a forței de muncă, în ciuda celor 5,7 milioane de șomeri din țară.

Germania trebuie să facă mai multe pentru ca cetățenii străini să ajungă mai ușor cu familiile lor și să ocupe locurile de muncă vacante, a declarat directorul Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă a țării, Andrea Nahles, pentru portalul de știri T-Online într-un interviu publicat luni.

Șeful agenției de ocupare a forței de muncă a spus că țara trebuie să evoce un „spirit de imigrație” atât pentru a atrage mai mulți cetățeni străini în țară, cât și pentru a-i determina pe cei care locuiesc deja acolo să plece.

„Spiritul imigrației nu există încă în Germania”, a spus ea pentru portalul de știri.

Ea a spus că țara ar putea fi „mândră” de cele mai recente cifre de imigrație, care arată că 1,1 milioane de oameni au migrat în țară anul trecut, dar a deplâns faptul că 750.000, dintre care mulți erau cetățeni străini, au susținut că au lucrat sub nivelul calificării lor deoarece studiile nu le-au fost recunoscute în Germania.

„Și-ar dori să aibă familia cu ei, dar nu au voie să vină”, a mai explicat ea.

Nahles, fostul lider al SPD, care conduce agenția de ocupare a forței de muncă din ianuarie anul acesta, a susținut că în prezent există „multe obstacole” pe care imigranții trebuie să le treacă, sugerând că lipsa profesorilor germani în țările străine și cursurile scumpe ar fi de vină pentru că migranții nu pot să se pregătească corespunzător pentru a veni în Germania.

„Totul începe cu faptul că oamenii trebuie să învețe limba germană în țara lor de origine, plus că nu există profesori de germană peste tot. De asemenea, cei interesați trebuie să plătească singuri cursul, ceea ce unii pur și simplu nu-și permit”, a spus ea pentru portalul de știri.

Ea a criticat, de asemenea, timpul necesar migranților pentru a finaliza procesul de cerere pentru a veni în Germania, susținând că „de multe ori durează luni pentru a obține o programare la consulat pentru o viză”.

CITEȘTE ȘI     -    Președintele Stihl avertizează că Germania va intra într-o epocă a dezindustrializării: Pericolul nu poate fi înlăturat! SUA și China ne depășesc tehnologic

Rată mare a șomajului în Germania

Cu toate acestea, un lucru pe care Nahles nu l-a menționat în apelurile sale pentru o mai mare imigrație pentru a ocupa locurile vacante în Germania este rata actuală a rezidenților fie șomeri, fie subangajați.

Analiza revistei online Tichys Einblick a evidențiat că, potrivit cifrelor agenției Nahles, 2,4 milioane de oameni erau șomeri în Germania în noiembrie - aproximativ 5,3% din forța de muncă.

La aceștia se adaugă și cei cei care pot fi angajați doar cu normă parțială, dar care doresc să lucreze cu normă întreagă, care au reprezentat luna trecută 3,3 milioane de persoane, cu 184.000 mai mult decât în noiembrie anul trecut.

Grupul întrunește astfel peste 5 milioane de oameni care sunt deja disponibili pentru a fi instruiți pentru a ocupa posturile vacante în forța de muncă a țării în cazul în care guvernul federal alege să introducă măsuri care să îi ajute să facă acest lucru.

„Planul (Nahles) pe care îl urmează acum pare să fie mai degrabă o plantă magică neoliberală bazată pe motto-ul: Inundă piața muncii cu cât mai mulți oameni posibil. Dar această rețetă nu este atât de magică și nici nu este liberală”, a scris Matthias Nikolaidis pentru Tichys Einblick.

Nikolaidis a avertizat că o creștere suplimentară a fondului de forță de muncă, determinată de relaxarea legilor imigrației, ar duce la „scăderea salariilor reale” și a susținut că „mentalitatea de invitație pe care o propune Nahles are puține beneficii economice”, conform RMX.

CITEȘTE ȘI     -     Germania urmează să fie lovită de un val de falimente. Firmele refuză să-și mai plătească facturile: Ultima dată când a existat acest efect a fost la criza financiară din 2008

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel